Hej! Låt nätverksleverantörerna lägga på en fast avgift på månadskostnaderna som sedan fördelas till upphovsrättstagarna. Det går väl att se hur nerladdningarna har fördelats bland artister och författare. 50 kronor i månaderna vore väl OK.
Mikael Johansson
Det finns massor av tjänster som är bra. Jag tycker en lösning som Pandora, IMDB och Youtube i ett och samma paket skulle vara lösningen! Både för böcker, musik, film osv. Detta skulle vara en hemsida där man måste abonnera, ca 200 kronor i månaden. och ladda ner fritt, eftersom kultur skall vara fritt. Men tjänsten är det som kostar. och där får ”upphovsmannen” sina pengar.
Carl-Magnus Brandén
Problemet är redan löst. När kassettbanden en gång kom på marknaden hade vi en liknande situation som löstes med att man la en avgift på banden. Dessa pengar gick tillbaka till branschen, oavsett om man använde banden till att kopiera upphovsrättsskyddat material eller ej! Nu är det ju faktiskt så att man redan har lagt en liknande avgift på cd-r-skivor som jag tolkar som en motsvarande avgift till branschen. Därmed borde den vara nöjd! Men faktum är att advokaterna i domstolarna INTE i första hand företräder de ”stackars musiker och författare” som de helst pratar om, som om det var dessa som hade anlitat dem. Nej, det är de stora kapitalisterna i mediabolagen som driver denna process – och det är inte lika lätt att driva en opinion för deras skull – det är nämligen inte särskilt ”synd” om dem. De har försett sig under många år utan att lämna särskilt mycket till författarna/musikerna – och den diskussionen vill de ju INTE ha, men det är en mycket liten procentuell del som kommer författarna/musikerna till del.
Jag tycker definitivt inte synd om mediedirektörerna!
Rolf Nilsén, kulturjournalist
En väldigt enkel lösning på problemet vore att man finansierar allt med hjälp av reklam! Man kan även ha ett förmånsmedlemsskap som man betalar en månads eller dagsavgift för, så att man slipper reklamen. Titta på Spotify! Det måste bli tillräckligt med pengar till artisterna! Sen om det blir några pengar till skivbolagen, med fler är sekundärt!
Hallo there
Mitt förslag är att införa ett fildelnings-abonnemang. För 3-400:- /mån får du tillstånd att ladda ner obegränsat med media.
Niclas
Jag har en jättebra lösning som är ganska självklar. Alla under 18 år betalar 5 kr för en Download MP3 låt (nu 10 kr på exempelvis cdon) och detta skall även gälla för alla studenter och då kan CSN-kortet användas som koll att man studerar. Sen borde pensionärerna också betala 5kr/låt, medans vi ”vanliga” kan betala 7kr/låt. Jag är 21 år och har nog fler lösningar än vad de egenkära och dumdristiga skivbolagen.
Karlsson
Självklart ska artisterna få betalt för vad de gör. Och lösningen är hur enkel som helst. Vi skrotar skivbolagen.
För det är ju till syvende och sist precis just det som hela den här debatten handlar om. Skivbolagsjättarna har insett att de, precis som dinosaurierna en gång, är på väg att dö ut. När alla kan få tillgång till (bra!) musik utan att behöva svara inför skivbolagens monopol, då raseras hela deras värld. När vi idag inte vill ha faktiskt skivor, utan musik i digital form då är deras tid över. De kan inte längre bestämma vilka som ska få skivkontrakt. Istället är det de artister som folk vill lyssna på som får ut sin musik. Inte heller kan skivbolagen skinna artisterna på den större delen av intäkterna, eftersom de inte längre kan skylla på "produktionskostnader" i samma utsträckning. När ett band/artist själv kan spela in sin musik (en ny, större marknad för inspelningsbara studios som går att hyra finns här) och släppa den på nätet, faller skivbolagen platt. Och det är DET hela den här hetsjakten går ut på.
Så, hur ska då artisterna få betalt? Det finns ju en mängd olika varianter. Jag kan tänka mig webshop via fildelningssajter. Istället för att olagligt ladda ner gratis, betalar man en summa som dras från ens förregistrerade bankkonto. En annan (och mycket bättre) idé är förslaget om extra skatt/avgift på bandbredden. Ju mer du laddar ner, desto mer internettrafik orsakar du, och desto mer pengar betalar du i skatt/avgift/bredbandsfaktura. Och dessa pengar ska då oavkortat gå till artisten själv. Hur mycket som går till vilken artist är ju enkelt att kontrollera genom statstik på nedladdade filer.
Jag är på intet sätt kunnig inom teknik, men det finns det andra som är. Jag är bara medveten om att det idag är en absurd situation. Skivbolagsjättar slåss med näbbar och klor för att även i fortsättningen få styra över musikkonsumtionen. Och för den delen: musikproduktionen. När den tiden är över, när den tiden har kommit då artister faktiskt får skäligt betalt för sitt arbete, och då konsumenter kan betala ett skäligt pris utan att större delen hamnar hos giriga skivbolag, då har vi kommit långt på vägen.
Ellen
Sydkorea är ett föredöme där mobiltelefonbolagen köpt upp skivbranschen och musik till största del distribueras streamat till mobiler ( i Asien har färre dator och de använder mobiler till mycket mer än vad vi gör, bla att skicka och ta emot e-mail som vi använder datorer för)
Att ladda ner och samla på musik är redan omodernt, det är som att samla på frimärke eller samla på porslinskatter. När man nu kan få tillgång till all världens musik via tjänster som tusentals grymt bra internetradiostationer och tjänster som Spotify finns ingen anledning att fylla sin egen hårddisk med kopior. Om en låt inte finns på tex Spotify är det inte en kommersiell låt och då ska det fan inte vara olagligt att någon delar med sig av en kopia av den, vilket fildelning handlar om, man delar med sig av kopior och inte av original. Den som har frimärkssamlargener och har ett starkt behov av att äga finns redan möjlighet att KÖPA original.
Vi behöver inte leta efter lösningar det sker av sig själv med teknik, men till dess kan vi inte straffa Internets pionjärer som för utvecklingen framåt. Killarna i TPB måste bli friade, annars måste även Google stämmas och stängas och det vill nog ingen.
Peter
Sänk priserna för legal nedladdning. Att ladda ner en CD kostar fortfarande för mycket i förhållande till vad den fysiska produkten kostar.
Sänk även priserna för äldre material. Varför ska motsvarande nedladdning vara dyrare än CD-skivan som säljs på rea?
Premiera dem som laddar ner legalt. "Ladda ner legalt hos oss och du kan vinna en plattskärms-TV". "Ladda ner hos oss så får du en T-shirt". Samarbete med andra företag. Köp en flaska mineralvatten och du kan ladda ner en låt
I och med att fler får tillgång till Spotify och nedladdning via mobiloperatörer borde intresset för illegal nedladdning minska, åtminstone av musik. Den musik man är nyfiken på kan man lyssna på via Spotify.
När det gäller böcker så dominerar fortfarande den vanliga boken, bl a beroende på att böcker har ett användarvänligt format. För de flesta är det är helt enkelt smidigare att läsa en bok, än att lyssna på en ljudbok. Lär folk att hitta till biblioteken så de kan låna sina ljudböcker där. Billiga pocketböcker finns lite varstans och lockar till spontanköp. Jag tror knappast att bokbranchen befinner sig i kris pga illegal nedladdning.
Paisley
Om man skapade en abbonemangstjänst liknande iTunes, som är komplett med film, tvserier, musik och böcker, som ger samma åtkomst till det man vill se som det går att få via fildelning idag, dvs att se ett avsnitt av en tvserie i det ögonblick det sänds tex i USA (idag kan man det efter ett par minuter att avsnittet sänts, så snabba är realeserna idag). Alltså en väldigt komplett och utbyggd service, som självklart ska vara lika snabb att ladda ner från som en bra torrent är idag, där även kvaliten ska vara så bra som det går, hd, dvdrip osv, plus att att får behålla filmerna på datorn och att man tar en månadsavgift på säg 200 kr. Det är något som väldigt många hade skaffat sig, dom flesta hushåll i Sverige hade gjort det, utan tvekan. Det hade blivit lika självklart som att ha tv. Säg att en miljon hushåll i sverige skaffar det, då är det en inkomst på 200 miljoner kr i månaden. Tänk om denna tjänsten fanns i hela världen. Vi pratar rätt stora summor. Vad är det jag missar i denna kalkylen?
//Jerry
En idé om hur man kunde göra med nedladdning är om man betalade ett visst belopp - som en bredbandsavgift, och därefter får man ladda ned hur mycket man vill under till exempel en månad. Självklart ska banden och artisterna ha betalt för sina verk - men det ska samtidigt vara lättillgängligt för hela allmänheten. Att ta två hundralappar för en skiva är inte rimligt. Jag tror att folk egentligen vill betala för det de laddar ner, men inte har råd då det kostar på tok för mycket! Kultur ska vara till för alla, inte bara för de högst uppsatta i samhället!
/ Sofia
En avgift liknande tv-licensen, fast för bredband, vore det bästa och kanske det enda sättet som kan få ordning på det här problemet. Eller att bolagen själva startar egna fildelarsiter där man kan bli medlem för en kostnad i månaden.
Ta world of warcraft som exempel. Det kostar ca 150 kr månaden och 10 miljoner människor använder tjänsten. Och man får använda tjänsten hur mycket man vill.
Om skiv och filmbolag kommer med en liknande tjänst som kostar 100-150 kr och man får använda den utan begränsningar ( exempelvis en laglig fildelningssite utan begränsningar) så skulle de få säkert dubbelt så många abbonenter.
Oj, 150 miljoner kronor i månaden för 4 timmars arbete. Samt att man löser problemet med illegal fildelning.
Om nu 4 timmars arbete är för hårt så kan man ta betalt i form av en bredbandsuppgift, men då uppstår problemet då gamarna måste bråka om födan. Då behöver man inte ens arbeta och pengarna rullar in av sig självt !!
Men det är klart. Bolagen är för stolta för att själva komma på en lösning som fungerar. Istället skapar de maktmissbruk och ett korrupt samhälle.
David