Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Svensk politik behöver fler elitister

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-01-13 | Publicerad 2012-01-11

Att styra landet är inte som att sälja skor i Skövde

Sveriges styrs av proffspolitiker, kunde vi tidigare i veckan läsa i en stor artikel i Svenska Dagbladet. Statsråden har sämre utbildning nu än någonsin och mycket liten erfarenhet av vanligt lönearbete. Det tycker många är dåligt. Men det är precis tvärtom. Vad vi behöver är en riktig elit, inte politiknördar.

Att leda ett land, stifta lagar och styra över den gigantiska hög pengar våra skattemedel utgör är inte samma sak som att sälja skor i Skövde. Och vem som helst är inte lämpad att leda landet. I USA är det i princip omöjligt att göra politisk karriär om du inte har en akademisk utbildning från ett att landets finaste universitet, och att ha gjort karriär inom näringslivet ses som en stor merit.

George W Bush, som folk älskar att kalla dum, har examen från både Yale och Harvard med goda resultat, och har därmed en bättre utbildning än något svenskt statsråd någonsin haft. Mitt Romney har byggt upp en förmögenhet på sina företag. I Sverige hade det setts som en provokation snarare än merit. Om något är det för dåligt med riktigt kvalificerade personer i svensk politik. Jag vill inte ha Svenne Banan i Rosenbad. Och jag vill inte veta att statsministern mumsar tacos i Sagerska palatset, gillar Björn Skifs och att städa.

Det är tragiskt att bildningsnivån sjunkit, åtminstone var statsråden förr i tiden välutbildade. Det borde vara ett grundkrav på blivande statsråd att de har en examen från ett av våra stora universitet. Och nej, då menar jag inte Mitthögskolan eller Högskolan i Uddevalla. Har du dessutom gjort karriär som entreprenör eller åtminstone i näringslivet, är det extra bra. Arbete är kärnan i alla länders ekonomi, och arbete skapas inte av politiker utan av företag. Förstår du företag förstår du ganska mycket av det som är grunden för politik.

Det behövs mer elitism i svensk politik. Inte mindre.

Rebecca Weidmo Uvell

Följ ämnen i artikeln