Krisen visar att euron behövs
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2010-05-20
FP: Oansvarigt och populistiskt av S att tveka nu
EU har enats om ett historiskt krispaket för att stabilisera finansmarknaderna. Samtidigt vinglar socialdemokraterna om euron. Det är oansvarigt. S är enbart för euron när solen skiner och inte i prövningens stund.
Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) kritiserar Folkpartiet i en artikel i Aftonbladet (11/5) för att vi tycker att Sverige så fort som möjligt ska gå över till euron och att vi vill ha en folkomröstning under nästa mandatperiod. Hoff anklagar oss för att vilja att Sverige ska "stressas in i euron".
Varför släpper inte Folkpartiet kravet på en folkomröstning under nästa mandatperiod efter det som hänt i Grekland?
Svaret är enkelt. Vi vill inte att Sverige ska sitta på staketet och titta på medan andra formar vår framtid. Vi vill att Sverige ska delta fullt ut i EU och tillhöra kärnan i Europasamarbetet. Det kan vi inte göra om vi inte har euron.
Förra veckans EU-beslut om en ny krishanteringsmekanism är historiskt. Tillsammans med lån från Internationella Valutafonden (IMF) är paketet värt minst 720 miljarder euro. Besluten visar att EU förmår agera för att stabilisera situationen på de finansiella marknaderna. Inget enskilt EU-land hade klarat det på egen hand. Genom överenskommelsen skaffar sig unionen muskler för att genomföra den typ av insatser som kritikerna anser har saknats.
Men Folkpartiets inställning till euron är inte blåögd. Stabilitets- och tillväxtpakten har bevisligen inte fungerat. Och grekiska skattebetalare ska betala grekiska skulder även i framtiden. Landet har medvetet vilselett omvärlden och misskött sina statsfinanser. Det är roten till problemet – inte euron. Därför är det viktigt att de lån och garantier vi nu ger är förknippade med tydliga krav på budgetsanering.
Om Greklandskrisen har illustrerat något så är det att alla EU-länder sitter i samma båt. Socialdemokraterna stödjer beslutet att Sverige bidrar till att finansiera räddningspaketet just därför att de inser att en ekonomisk kollaps i ett EU-land drabbar alla länder oavsett valutaregim. Samtidigt försöker de låtsas som att euroutanförskapet isolerar oss från krisen. Det är inget annat än hyckleri. I klartext innebär det att socialdemokraterna anser att Sverige ska sitta på staketet när det gäller beslutsfattande men inte när det gäller finansiering.
Hans Hoff och socialdemokraterna borde lyssna till sina partikamrater i Finland. Socialdemokraten och förre statsministern Paavo Lipponen intervjuades i förra veckan i Hufvudstadsbladet (12/5). Göran Persson får svidande kritik av Lipponen. Sverige ”satte sig på staketet” och tog inte ansvar för Europa och euron.
Hans Hoff borde också lyssna till partikamraterna i Estland som i förra veckan tog emot beskedet att landet blir euromedlem från och med årsskiftet. Estland är ett av EU:s minsta länder med 1,4 miljoner invånare. På en gemensam marknad med 500 miljoner människor blir det alltför kostsamt för ett så litet land att ha en egen valuta. Under den kommande mandatperioden står Lettland och Litauen på kö, liksom Polen och Danmark. Socialdemokraterna påstår att Folkpartiet stressar i eurofrågan. Menar de på fullt allvar att Sverige som enda EU-land runt Östersjön ska fortsätta att ha en egen valuta under överskådlig framtid?
Hans Hoff borde även lyssna på sin partikollega Giorgos Papandreou, Greklands premiärminister. När han besökte Europaparlamentets särskilda utskott för den ekonomiska och finansiella krisen tidigare i våras fick han frågan om det hade varit bättre för Grekland att stå utanför euron i den kris som nu uppstått? Hans resoluta svar var nej. Grekerna vill vara med i euron och tycker att de tjänat på att vara med i valutan.
Kriser skapar rädsla och rädsla är en stark drivkraft. Kortsiktigt tänkande och populism tar lätt över. Men i krisen måste vi hålla huvudet kallt och inte föra strutspolitik. Vi kommer inte att klara krisen bättre genom att sticka huvudet i sanden. Det som behövs är ledarskap.
Folkpartiet värnar grundbulten i EU-samarbetet, det vill säga euron. Vi vill föra en debatt om framtidens EU med utgångspunkt i de utmaningar som Sverige och Europa står inför. Socialdemokraterna och de rödgröna partierna vill skjuta eurofrågan långt in i framtiden. Socialdemokraterna saknar ledarskap i denna för Sverige avgörande fråga.
Krisen i Grekland ställde EU inför ett val. Att gå framåt eller bakåt. Valet blev framåt mot fördjupad ekonomisk integration. Vägen bakåt är stängd. Sverige måste börja förhålla sig till det.
Birgitta Ohlsson
EU-minister (FP) och ledamot Folkpartiets partistyrelse
Olle Schmidt
Europaparlamentariker (FP)