Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Barnhänder fyller våra påskägg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-03

Rättvisemärkt: Barnarbete vanligt i kakaoproduktionen

Helena Markstedt.

Under påskhelgen äter vi svenskar 6 000 ton godis, däribland mycket choklad. Dessvärre är en alltför stor andel av kakaobönerna vi äter skördade av barn. Enligt officiella siffror beräknas cirka en miljon barn arbeta inom kakaoindustrin bara i Västafrika. Siffran är helt oacceptabel och nu måste vi få ett stopp för barnarbete och missförhållanden inom chokladindustrin.

De senaste veckorna har media rapporterat om barnarbete och handel med barnslavar på kakaoodlingarna i Västafrika där de flesta stora chokladföretag köper sin kakao ifrån. För tio år sedan lovade chokladföretagen att hantera problemen genom självreglering. Det är dags att inse att det inte har fungerat.

En viktig del av lösningen är spårbarhet. Chokladföretagen måste veta från vilka gårdar kakaon de köper kommer ifrån. I dag köper de flesta företag sin kakao via några få stora internationella företag som i sin tur köper upp kakao från lokala exportföretag och upphandlare. De många mellanhänderna används ofta av företagen som en förklaring till bristen på spårbarhet. Men år 2010 borde det inte gå att fortsätta gömma sig bakom den ursäkten. Rättvisemärkt och den internationella Fairtrade-organisationen har i många år arbetat med märkning av choklad där spårbarhet varit en självklar förutsättning.

Trots att de internationella Fairtrade-kriterierna är tydliga har några fall av otillåtet barnarbete påträffats i kontrollerna. När så inträffar vidtas de tuffa åtgärderna för att skydda barnen och komma tillrätta med problemen. Att vi hittar barnarbete i våra kontroller visar på hur viktigt det är att veta vilka gårdar kakaon kommer ifrån så att det går att ställa krav, genomföra kontroller men även stötta med utbildning och ge dem möjlighet att förhindra barnarbete lokalt på varje plantage. Att chokladföretagen inte lyckats införa spårbarhet och kontroller i sina handelskedjor trots att de jobbat med frågan i tio år visar på behovet av att arbeta tillsammans med tredjeparts-certifieringar som har kunskap och en oberoende ställning.

Krav och kontroller är samtidigt bara början på arbetet, ett sätt att identifiera och kortsiktigt åtgärda problemet. Men det kan aldrig motverka de verkliga orsakerna till problemen. Barnarbete är ett resultat av fattigdom, av brist på utbildning och av brist på valmöjligheter.

Det viktigaste arbetet vi kan göra för att motverka barnarbete är att se till att kakaoodlarna får tillräckligt betalt för att ha råd att anställa vuxen arbetskraft till riktiga löner och rimliga villkor och att de har tillräckliga resurser för att kunna låta barnen göra det barn ska. Gå i skolan, leka, lära och utvecklas. Därför är de viktigaste Fairtrade-kriterierna för att motverka barnarbete de kriterier som innebär att odlarna får förbättrade ekonomiska villkor och en premie som kan investeras i till exempel utbildning och skolor.

Flera chokladföretag har tagit viktiga första steg för en mer ansvarsfull handel med kakao. Det är en framtidsfråga för hela branschen. Fortfarande är dock bara en av hundra chokladkakor som säljs i Sverige Rättvisemärkt-certifierade. Vi som konsumenter kan tydligt och enkelt visa att vi tycker att de ska fortsätta och öka takten i arbetet för att motverka barnarbete genom att ställa krav på chokladtillverkarna och välja tredjepartscertifierad choklad till påskägget.

Helena Markstedt

Generalsekreterare på Rättvisemärkt