Ta ansvar H&M – stäng butiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-16

Per Gahrton: Frys företagskontakterna tills Israel börjar respektera folkrätten

Köerna ringlade långa i Azrieli Mall i Tel Aviv när den första H&M-butiken öppnade i Israel. I dag öppnas den andra – i Jerusalem. Oansvarigt anser Per Gahrton.

På Hennes & Mauritz hemsida finns en särskild avdelning om Företagsansvar där man skryter om att man har skickat pengar till jordbävningsoffren i Haiti och eftersträvar att ”ta ansvar för hur människor och miljö påverkas av vår verksamhet.” Hur man med den grundsynen har kunnat dra igång en omfattande nyetablering av butiker i ockupationslandet Israel just när den israeliska regimen spottar hela världen i ansiktet genom nya olagliga bosättningar, är en gåta.

Om Hennes & Mauritz ledning tror på sin egen ansvarsmoral borde man inte bli förvånad över de omfattande, internationella protester som Israeletableringen har orsakat. Att ledningen drabbats av berättigad oro är uppen­bart och bekräftas av att styrelseordföranden Stefan Persson personligen ringde upp mig häromdagen. Även om Persson inte uttryckligen bad om råd, vore det inte orimligt om företaget förstått att etableringen i Israel är, milt uttryckt, dåligt tajmad. Goldestonerapporten, där Israel och Hamas anklagas för krigs- och folkrättsbrott under Gazakriget i början av 2009, är fortfarande högaktuell, trots israeliska försök att politiskt döda den. Detta visas av två Goldstonekonferenser i folkrörelseregi i Stockholm under de senaste veckorna. Ovanpå detta kom alltså Israels beslut att bygga ytterligare tusentals bostäder i det ockuperade Jerusalem.

Att mitt i allt detta, den 16 mars, öppna en butik just i Jerusalem tyder inte på överdrivet genomtänkt framförhållning i företagets planering. Inte heller på att den pompösa deklarationen om företagsansvar på hemsidan tjänar andra syften än rent dekorativa.

Möjligen skulle H&M kunna försvara sina etableringar i Tel Aviv och andra orter i Israel med att de ligger innanför en FN-erkänd stats gränser. Men med Jerusalem förhåller det sig annorlunda. Faktum är att ingen del av Jerusalem, inte heller västra delen av staden där H&M-butiken ligger på ruinerna av en palestinsk by som utplånades 1948, enligt internationell rätt tillhör Israel.

Enligt det senaste giltiga FN-beslutet skall hela Jerusalem utgöra en internationell zon, vilket faktiskt respekteras av världens stater. Detta eftersom alla, även USA, har sina ambassader i Tel Aviv. Inte i det Israel kallar för sin huvudstad, Jerusalem. Hela Jerusalem kontrolleras olagligt av Israel, vilket alla utrikesförvaltningar i världen har förstått, däremot tydligen inte H&M–ledningen.

Vad bör då Hennes & Mauritz göra om man inser att man gjort ett jättetramp i klaveret? Det är faktiskt ganska enkelt. Gör som EU, frys Israelkontakterna.

EU ingick hösten 2008 ett avtal med Israel om att uppgradera det existerande associationsavtalet och inleda omfattande utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete med Israel. Kort tid senare genomförde Israel angreppet mot Gaza där cirka 100 palestinier, de flesta civila, dödades för varje israel som stupade. EU drog den enda rimliga slutsatsen och beslöt lägga uppgraderingen på is. Där ligger den fortfarande i avvaktan på att Israel börjar respektera folkrätt och internationella avtal.

Om jag vore H&M-chef skulle jag omgående göra detsamma med Israeletableringen av nya butiker. Ett absolut minimum vore att stoppa öppningen av den aktuella affären i Jerusalem. Om klädföretaget anser sig behöva skydda sig mot beskyllningar från Israel för att blanda ihop politik och affärer, är det bara att hänvisa till FN och EU.

Om världens stater kan hålla sina ambassader borta från Jerusalem borde H&M kunna hålla borta sina butiker. Och om EU kan reagera mot Israels folkrättsbrott genom att frysa uppgraderingen av sina relationer borde en världskoncern som tar sitt företagsansvar på allvar kunna göra detsamma.

Per Gahrton