Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Modernisera FN – för fredens skull

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-09-22

Reinfeldt, Bildt & Carlsson: Vi måste arbeta hårdare mot korruption

För femtio år sedan omkom den dåvarande generalsekreteraren för FN under sitt arbete för fred i Kongo – svensken Dag Hammarskjöld. På många ställen runtom i världen hedras nu hans minne och gärning. Denna vecka inleds den allmänna debatten i FN:s generalförsamling­ i New York. Vi närvarar alla tre. Samtidigt arrangerar­ Sverige ett särskilt evenemang­ i New York för att uppmärksamma Hammarskjölds insatser för FN och freden i världen.

Att många frågor kräver globala lösningar har vi påmints om under­ året som gått. Den politiska utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern, de terrorhandlingar som drabbat många länder, de ekonomiska kriserna – alla påminner de om vikten av att bevara­ och stärka en internationell organisation­ som åtnjuter global legitimitet och trovärdighet.

Sverige har genom åren hört till FN:s mest trogna tillskyndare, men vi har också på senare år ofta­ gått i spetsen för arbetet med att göra FN till en mer effektiv aktör. Vi har också tagit aktiv del i ansträngningarna att stärka FN:s förmåga att förebygga väpnade konflikter. Som ett resultat av detta­ arbete är antalet svenska tjänstgöringar i insatser på FN-mandat nu uppe i 100 000.

Som ett av världens mest jämställda länder har Sverige en framskjuten roll i det internationella jämställdhetsarbetet. Vi är generellt mycket pådrivande i stärkandet av FN:s arbete för att främja de mänskliga rättig­heterna och kandiderar nu för en plats i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna, vilket skulle ge oss än större möjlighet att driva det arbetet vidare.

Som en av de största givarna till FN:s utvecklingsorgan lämnar­ Sverige stora bidrag till arbetet med att uppnå FN:s millennie­mål. Vi ser nu också hur världen trotsar­ den globala­ ekonomiska­ krisen och börjar uppvisa goda resultat vad gäller­ fattigdoms­bekämpning, skolgång, barnadödlighet och malaria­. Men vi ser också att fram­stegen har svårt att nå de allra fattigaste och mest utsatta människorna, bland annat när det gäller mödradödlighet. Därför är det viktigt att nu ytterligare­ fokusera på kvinnors och mödrars hälsa.

Om vi ska nå fler grupper och se fler konkreta resultat kommer det att krävas större ansvars­tagande från både oss givarländer och utvecklingsländernas regeringar­. Därtill måste­ alla­ aktörer­ se till att varje­ biståndskrona­ används så att den ger maximalt resultat. För detta krävs mer öppenhet, mer transparens­ och mer fokus­ på korruptionsbekämpning.

I veckan kommer också generalsekreterare Ban Ki-moons hög­nivåpanel om global hållbarhet att träffas. Som svensk representant deltar Gunilla Carlsson i arbetet med att utarbeta rekommenda­tioner om hur de ekonomiska och sociala utmaningarna ska kunna mötas på ett miljö- och klimatmässigt hållbart sätt.

FN har en avgörande roll både­ som samordnare och utförare av humanitära insatser – nu senast­ i Pakistan och Haiti, på Afrikas Horn och i Libyen. Sverige har genom­ åren gett många viktiga bidrag­ till att stärka och utveckla FN på det här området och vi gör det i allra högsta grad även i dag. Vi har också spelat en avgörande roll för utvecklingen av FN:s system­ för humanitära insatser­, kallat OCHA. Vi vet att god samordning och effektiva insatser hos de humanitära organisationerna gör att hjälpen når fram fort och räddar­ liv.

Sverige är en aktiv och engagerad vän av FN och just därför ägnar­ vi stor uppmärksamhet åt hur FN bedriver sin verksamhet. Vi vet att det trots framgångar finns brister i systemet. Därför är det vår prioritet att fortsätta stödja reform­ansträngningar för att effektivi­sera och modernisera framtidens FN. Det ligger i vårt allas och i fredens intresse.

Fredrik Reinfeldt

Carl Bildt

Gunilla Carlsson