Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Lagrell struntar i rent spel inför VM

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-19

Lars Ohly (V): Svenska Fotbollförbundet måste engagera sig i arbetsvillkoren inför VM

Arbetare vid konstruktionen av Green Point Soccer Stadium i Kapstaden i Sydafrika.

I Sverige trängs fackföreningsrörelsen tillbaka, arbetsgivare tar sig rätten att försämra villkor och säga upp anställda i en omfattning som vi inte sett sedan 70-talet. I många andra länder har utnyttjande av arbetskraft och usla arbetsmiljöer varit vanligare än i Sverige.

När ett sådant land får ett stort sport- eller kulturevenemang brukar världens blickar dras dit. I bästa fall kan det leda till att dåliga arbetsmiljöer uppmärksammas och åtgärdas.

När fotbolls-VM gick till Sydafrika väcktes ett hopp hos många arbetare om nya arbetstillfällen och bättre arbetsvillkor. Men i stället för bättre villkor har byggnadsarbetare blivit utsatta för en hårdare press där tidsplaner tas som intäkt för att strunta i arbetsplatssäkerheten. Fyra arbetare har redan dött i arbetsplatsolyckor i samband med bygget av nya fotbollsarenor. Arbetet har lagts ut på underentreprenad i många led och längst ut i kedjan är respekten för mänskliga- och fackliga rättigheter obefintlig.

Vi som gillar fotboll och som – trots Sveriges miss i kvalet – ser fram emot en fotbollsfest i sommar kan välja hur vi reagerar på detta. Vi kan titta bort och låtsas som ingenting eller så kan vi bli förbannade och ställa krav på rimliga villkor för de arbetare som jobbar med att förbereda fotbolls-VM.

Just nu pågår en internationell facklig kampanj för att stödja de sydafrikanska arbetare som bygger arenorna, städar hotellen, klipper gräset och kör bussarna till matcherna. Det är en kampanj för rent spel och schyssta villkor inför och under fotbolls-VM 2010. Efter sommarens VM kommer kampanjen att fortsätta. Krav på schyssta villkor ställs också inför EM i Polen och Ukraina 2012 och VM i Brasilien 2014.

Rent spel innebär rätten att organisera sig. Det handlar om rätten att förhandla och sluta avtal om arbetsvillkoren: En lön som går att leva på, säkerhet på jobbet, rimliga arbetstider, trygga anställningar och rätten att säga ifrån när något är fel. Vi som kommer att sitta framför tv-apparaterna och se matcher i sommar har ett ansvar att göra vad vi kan för att de stora fotbollsfesterna ska leda till utveckling i värdnationerna. Det kan bara ske om den arbetande befolkningen får ta del av alla de miljarder som investeras.

Svenska Fotbollförbundet har valt att inte ställa sig bakom kampanjen för rent spel och schyssta villkor. Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell tycker inte att förbundet är insatt i frågan om arbetsvillkoren och vill därför inte diskutera den. Han menar också att det svenska fotbollförbundet har små möjligheter att påverka och hänvisar till internationella fotbollförbundet

Fifa och dess europeiska motsvarighet Uefa.

Det är fegt. Självklart borde det svenska förbundet ta ställning för bra arbetsvillkor för alla dem som jobbar med förberedelserna och genomförandet av mästerskapet. Alla kan göra något. Fotboll spelas med enkla och tydliga regler och det är inte okej att fuska eller bryta mot reglerna. Det är inte svårare att förstå arbetsmarknaden. Om det ena laget ensamt bestämmer spelets regler, mutar domaren och ändrar reglerna när det är till dess fördel är det inte rent spel. Så enkelt är det.

Det handlar inte bara om arbetsvillkoren i ett land långt bort, det handlar även om vår syn på arbete och arbetsmarknad. Vill vi att oseriösa företag och arbetsgivare ska förhindras att utnyttja människor till dåliga löner och usla villkor i Sverige så måste vi rimligtvis sätta stopp för utnyttjandet även i andra länder.

Och nu har vi makt att påverka. Världens ögon kommer att riktas mot Sydafrika och många kommer för första gången att upptäcka detta vackra land.

Därför uppmanar jag alla fotbollsälskare att ställa sig bakom kampanjen. Och Svenska Fotbollförbundet: Sluta fega! Ta ställning för mänskliga rättigheter i arbetslivet genom att lyfta fram frågan om säkerhet, arbetsmiljö och arbetsvillor i Uefa, Fifa och alla direkta kontakter som förekommer med det sydafrikanska förbundet.

Tillsammans kan vi påverka så att inte fler arbetare tvingas riskera livet.

Bloggat om fotbolls-VM och rättvisa

■ Folk kommer svälta

Filippa Bergström skriver: ”Herrarnas fotbolls-VM börjar redan nu visa på att många priser kommer att chockhöjas. /.../ Det har redan varit protester mot att brödpriset stigit. Man har starkt hävdat att bröd är en födande basvara i townshipen och en nödvändighet för människors överlevnad. /.../ Det är bra med idrott och motion bör ju uppmuntras. Frågan är bara är det rimligt att mäns längtan efter att springa efter en boll resulterar i att människor svälter?”

■ Jackpot för Sydafrika

”Jag är övertygad om att Sydafrika som land, med allt vad det har att erbjuda, inte kommer att göra några VM-besökare besvikna. Om man sedan också lyckas fullt ut med anordnarskapet så kommer fotbolls-VM att bli en jackpot utan dess like för Sydafrika och för hela den afrikanska kontinenten.” skriver Jönköpingsidrotten

Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

Lars Ohly