Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Politiker höjer egna löner mer än andras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-21

Täby höjer kommunalrådets lön med över åtta procent. Lärarnas riksförbund: Satsa pengarna på skolan i stället

Runtom i landet kan vi läsa om politiker som i vissa fall själva har deltagit i besluten att höja sina och andra politikers arvoden och löner rejält. I närmare 40 kommuner får kommunstyrelsens ordförande sitt arvode höjt med 10 procent eller mer under 2011, enligt en sammanställning av SVT.

Några exempel ur medias rapportering den senaste tiden:

I Täby får kommunalrådet påslag med 8,3 procent. Kommunens starke man heter Leif Gripestam, och trots att kommunen höjt hans lön med 1200 från januari i år, föreslås en ytterligare höjning på 5 600 kronor i månaden… Beslutet klubbas i dag, trots starka protester.

I Österåker höjs kommunalrådens ersättning med över tio procent och vissa politikerarvoden i kommunen ökas med absurda 331 procent.

I Vallentuna har kommunpolitiker beslutat om kraftigt höjda arvoden på mellan 10 och 60 procent.

I Sjöbo har kostnaden för arvoden mer än fördubblats de senaste fem åren.

I Hälsinglands regionfullmäktige har de höjts de med 20 procent för ordföranden.

I Strängnäs har politikernas arvoden ökat med 40 procent. I Strömstad är ökningen 28 procent, i Gagnef 28 procent och i Lund 24 procent.

Även i en kommun som Trollhättan där politikernas ökning ändå är på en låg nivå, 1,9 procent, så satsar man i alla fall mer på sig själva än på lärarna, som får ett minimalt påslag på 1,6 procent.

Överallt höga påslag till politiker, låga till lärare. Argumenten i Strängnäs är intressanta. Där anses politikerarvoden vara för låga och genom att höja dem ska kvalitén på besluten höjas. Man skulle ju kunna tänka sig att exakt samma argument gäller för att höja lärarlönerna med låt säga 20 procent. Men det får vi inte höra.

Vi förstår inte heller varför ansvariga politiker där stora höjningarna uppmärksammas, skyller på tjänstemän och menar att man inte förstår att beslut om egna löne-/arvodeshöjningar som man fattat innebär jävsituationer. I den kommunala politikergrundkursen borde det vara glasklart att en som är jävig ska själv anmäla sitt eventuella jäv.

När statsminister Fredrik Reinfeldt 2006 läste upp sin första regeringsförklaring lyfte han särskilt fram just lärarna som en av landets viktigaste yrkesgrupper. Tyvärr har inte partiernas företrädare ute i landet lyssnat och valt att satsa på läraryrket, vare sig när det gäller lön eller arbetsvillkor.

Vi kräver att Fredrik Reinfeldt med politikerkollegor i övriga partier omedelbart uppmanar alla sina partiföreträdare i kommunerna att satsa på lärarlöner istället för höjda ersättningar till politiker.

Vår uppmaning riktas till de partier som är starka ute i kommunerna som centern och inte minst socialdemokraterna, men också till övriga politiska företrädare. Särskilt de två stora politiska partierna i vårt land, moderaterna och socialdemokraterna, har ett extra ansvar i denna fråga.

Politiker i de kommuner som uppmärksammats för stora höjningar av politikers löner eller arvoden bör utfästa sig att se till att exempelvis Lärarnas Riksförbunds välutbildade medlemmar till att börja med ska få 20 procent mer per månad. Det vore en bra början.

Här kan politiker i alla partier göra en stor insats för att verkligen satsa på skolan och få fler kvalificerade att välja läraryrket. Istället för att fatta beslut om stora påslag till sig själva!

Metta Fjelkner
Ordförande Lärarnas Riksförbund

Följ ämnen i artikeln