Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Sluta hymla om elpriset, Maud!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-01

Marita Ulvskog (S): Energifattigdomen har nu drabbat Sverige

Marita Ulvskog.

Elupproret har rätt. Energifattigdomen finns också i Sverige. Men den kommer inte som en överraskning. Och den kan dessutom bli något vi tvingas vänja oss vid.

Varför säger Maud Olofsson inte som det är: Billig el är ett minne blott. Höga, ibland mycket höga, elräkningar är vad de flesta av oss har att räkna med också framöver.

Det finns flera förklaringar. Bland annat den misslyckade avregleringen av elmarknaden. Länder som har kvar sina regleringar har i många fall klarat sig bättre än Sverige. Men det finns också ett tydligt samband med det fördjupade EU-samarbetet.

Som EU-politiker ser jag hur energipolitiken blir allt mer sammanflätad, allt mer europeisk. På hemmaplan har mitt eget parti beslutat att "...vi motsätter oss en forcerad integrering. Ihopkoppling av illa fungerande marknader leder bara till höjda elpriser". Men regeringen agerar som om vi inte skulle vara berörda.

Under tiden byggs näten, marknaden och energipolitiken ihop. Och precis som på alla områden där det finns stora skillnader mellan medlemsländerna så får det konsekvenser. De svenska elpriserna stiger och närmar sig den nivå som är normal för övriga Europa.

I EU är "energifattigdom" ett vanligt begrepp. Det används för att beskriva länder som själva har en begränsad energiproduktion men också för att beskriva alla de hushåll som inte har råd med kalla vintrar. Det handlar om länder där ekonomin är svag och de sociala klyftorna stora – och om beroendet av några få och mäktiga utrikes energileverantörer. Det kan handla om den ryska gasen eller om andra långa ofördelaktiga kontrakt som få har insyn i.

Nu är vi själva snart där – med en egen energifattigdom runt hörnet – vad göra?

På fredag samlas alla EU:s regeringschefer till ett toppmöte om energipolitiken. En bedövande majoritet av dem representerar konservativa högerpartier som betraktar oreglerade marknader som enda vägen och sociala skillnader som en viktig del av ett samhälles drivkrafter.

Innan dess samlas dock vi socialdemokrater i Bryssel till ett alternativt toppmöte där vi vill visa att det fortfarande finns en annan väg. Det går att vara solidariska grannar emellan, det går att ställa om till en förnybar och mer uthållig, klimatvänlig energiförsörjning utan att vanliga familjer ska tvingas frysa eller flytta från sina hus.

– Vi vill ha en energimarknad som är öppen för insyn och kan kontrolleras; vi tror lika lite på en helt oreglerad marknad för el som på en oreglerad finansmarknad.

– Vi accepterar inte att den som tar ut högsta priset sätter ribban för elmarknaden.

– Vi vill att samhället tar mer ansvar: Gärna många aktörer, både stora och små, men energiförsörjningen i Sverige eller Europa kan inte överlåtas på en marknad där kort sikt och vinstintresse är överordnat allt annat.

– Vi kräver en stark och bred konsumenträttslagstiftning för energiområdet.

– Vi kräver att Sverige och andra EU-länder investerar stort i energieffektivisering och förnybar energi istället för att dra ner på budgetarna och ställa folk utan jobb.

Säg som det är, Maud Olofsson, energifrågan är inget privat projekt som man fixar med egna banklån till tilläggsisolering. Den är en gigantisk samhällsfråga. Tummen ska du sätta i ögat på Reinfeldt, inte på vanliga konsumenter som fasar för nästa elräkning!

Marita Ulvskog
Vice ordförande i EU-parlamentets S-grupp

Följ ämnen i artikeln