Valet är över – vart tog vi sjuka vägen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-12

Lars Sjöblom, Norrtälje om sjukförsäkringen

Det gick trögt för Socialdemokraterna i valupptakten, men så kom artiklar om sjukförsäkringen och om avhoppade moderater. Det tog S fasta på! Fredagen före valet debatterades sjukförsäkringen och fritidspolitikern Lars Sjöbloms avhopp från Moderaterna.

Vi sjuka blev glada när vi såg och hörde valdebatten i tv. Vi hade fått gehör. Moderaterna fick inte egen majoritet och det kan ha att göra med debatterna och artiklarna om utförsäkrade människor. I varje fall resonerade vi, som lyft fram frågan en månad före valet, så.

Men vad har hänt efter valdagen? S har pratat om invandrarfrågan och om Afghanistan. Det finns en som har nämnt oss och sagt att översynen av sjukförsäkringen måste ske tidigare än nästa sommar, och det är Göran Hägglund (KD). En eloge till Aftonbladet som fortsätter debattera sjukförsäkringen.

Vi som hade hoppats att S-politikerna Ylva Johansson och Mona Sahlin skulle fortsätta driva frågan om sjukförsäkringen. Men vi är visst bortglömda, sopade under mattan. Inte ett ord har vi hört från dessa politiker, det är detta som kallas populistiskt! Nu har vi fått en socialförsäkringsminister, Ulf Kristersson, från Stockholms stadshus. Cristina Husmark Pehrsson fick lämna sin plats. Hon var väl för svag i Moderaternas ögon men för hård i våra ögon. Kristersson slog sig för bröstet i stadshuset och skulle göra något för de hemlösa. Vad blev det? Jo, ett litet spel för gallerierna.

Men tro inte att vi ger upp. Jag vill inte läsa eller höra talas om fler som begår självmord eller blir utförsäkrade, men varje dag kommer det fram nya exempel. Jag tror på medmänniskan, på att behandla alla lika. Ingen förföljelse av folkgrupper, ingen hetsjakt eller diskriminering. Vi måste få till rättvisa. Få slut på att handläggare på Försäkringskassan drar ett streck över vad en professor har skrivit i läkarintyget.

Provtagningar som kostat hundratusentals kronor är fakta och ligger till grund för läkarintyget som är påskrivet. Många läkare håller med mig, men var är deras röst? Tillåter sig läkarna att vara omyndigförklarade?

Det finns länder i Europa som har sjukförsäkringssystem där den som är sjukskriven längre än 30 dagar får en handläggare som håller kontakt med den sjuke.

Är man sjuk i sex månader samlas handläggare, ansvarig läkare, arbetsgivare, den sjukskrivne och i vissa fall sjukgymnast eller arbetsterapeut. Tillsammans kommer man överens om hur man kan gå vidare, hur den sjuke kan bli bättre. Vad bra det låter i mina öron! Vi behöver samspel och tilltro till varandra.

Lars Sjöblom
Före detta moderat kommunpolitiker

Följ ämnen i artikeln