Pengar kvar inget att vara stolt över

Sven-Erik Österberg (S): Upprörande att Arbetsförmedlingen har 2,7 miljarder över – mitt i massarbetslösheten

I förra veckan debatterade riksdagen jobben. Arbetsmarknadsministern pressades hårt på åtgärder för att få bukt med den höga arbetslösheten. Men trots att Sverige har en arbetslöshet på över 9 procent står arbetsmarknadsministern tomhänt.

100 000 jobb har försvunnit, långtidsarbetslösheten har nästan fördubblats och Sverige toppar statistiken över ungdomsarbetslösheten. Varje ansvarsfull regering borde göra kraftfulla insatser för att bekämpa en massarbetslöshet som riskerar att bli långvarig.

Det finns ett tydligt samband mellan arbetslöshet och utbildningsnivå. De som står längst från arbetsmarknaden har ofta det gemensamt att de har en utbildning som är för kort eller som inte svarar mot arbetslivets krav. Aktiva insatser som leder till jobb, framför allt utbildning, kostar pengar. Men det är en investering väl värd pengarna.

Döm därför om min förvåning när arbetsmarknadsministern i debatten stolt deklarerar att Arbetsförmedlingen inte lyckats göra av med sitt anslag och kommer att lämna tillbaka överskottet. I slutet av 2009 beräknades överskottet till 2,7 miljarder kronor – mer än en tredjedel av programanslaget.

Att Arbetsförmedlingen inte lyckas leverera aktiva arbetsmarknadsåtgärder för sitt anslag är illa. Att arbetsmarknadsminister Littorin skryter om det är värre. Sverige behöver en aktiv jobbpolitik som vänder utvecklingen. De arbetslösa som jag möter berättar om brist på resurser, otillräckliga utbildningsinsatser och väntan på jobbcoacher som eventuellt kommer att höra av sig.

Det är inte märkligt att det blivit så här. Vi har en regering som bytt ut den aktiva arbetsmarknadspolitiken mot passivitet. En regering som kraftigt skurit i utbildningar som ger jobb. Nästan hälften av platserna inom den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen har försvunnit. Det senaste läsåret fanns det 40 000 komvuxplatser färre än 2006. Regeringens stora praktiksatsning Lyftet visade sig bara vara ett luftslott. Av de planerade 45 000 praktikplatserna har det hittills blivit ynka 622.

2,7 miljarder kronor motsvarar ett halvårs utbildning för 27 000 personer. I jobb- och utvecklingsgarantierna, regeringens ”åtgärd” för långtidsarbetslösa, finns cirka 29 000 personer som har högst grundskoleutbildning. Arbetsförmedlingens överskott skulle alltså kunna räcka till en arbetsmarknadsutbildning för dem.

Regeringen har misslyckats med jobben. Unga och familjeförsörjare får betala priset. Jag vill därför ställa två frågor till Sven-Otto Littorin:

– Varför vill du inte ge arbetslösa chansen till utbildning?

– Vad ska du och regeringen använda pengarna till som Arbetsförmedlingen tvingas skicka tillbaka? Fler skattesänkningar till dem med höga inkomster?

Sven-Erik Österberg

Riksdagsledamot (S) och

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Följ ämnen i artikeln