”LCHF ger ökat skydd mot svininfluensan”
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-04
”Fettdoktorn” Annika Dahlqvist skriver själv om debatten kring hennes kostråd
I Lancet skriver Jim Mann och är upprörd över att jag rekommenderar LCHF, Low Carb High Fat till diabetiker typ 2. Han befarar att den kosten skulle vara farlig för dem.
Min kostmodell innebär mindre intag av kolhydrater och i stället mera av naturligt fett (tex mejerifett och köttfett), inte margariner och omega-6-oljor, som majsolja och solrosolja.
Jim Mann är huvudkonstruktören av de gällande kostråden som ges av det globala kostrådsetablissemanget. Han rekommenderar lågt fettintag, och de fetter som rekommenderas är framförallt fleromättade och enkelomättade fetter. Detta utesluter de naturliga fetterna som köttfett och mejerifett. I stället ska de äta mer än hälften av sitt energiintag i form av kolhydrater.
I referenslistan till redogörelsen för dessa kostråd finns ingen jämförande studie som visar fördel för diabetiker att äta fettsnålt gentemot att äta kolhydratsnålt.
Hans kostråd är alltså helt utan vetenskapligt underlag, vare sig på kort eller lång sikt.
Däremot finns många jämförande korttidsstudier som visar fördel på lab-värden för diabetiker vid lågkolhydratkost än vid lågfettkost. En långtidsstudie finns också, Karlshamnsstudien, som visar signifikant högre hjärtsjuklighet för lågfettgruppen än för lågkolhydratgruppen.
Länkar till dessa studier finns i min bloggmarginal: ”Lista på vetenskapliga studier”
Min blogg finns på www.doktordahlqvist.se.
Angående PG Holmgrens kritik av mig i sin ledare i Dagens Medicin, gällande uttalanden i en Aftonbladetintervju.
Det gällde att jag anser att LCHF ”skyddar” mot svininfluensa.
Bakgrunden är att vi som äter LCHF har en gemensam erfarenhet av att vi får betydligt bättre försvar mot infektioner. Vi får färre och lindrigare förkylningar.
Jag anser därför att man har anledning att tro att lchf även kan minska risken för svininfluensa, och om man blir smittad så bör förloppet kunna bli lindrigare. Garantier finns naturligtvis inte för något av detta. Det finns alltså all anledning att äta lchf om man vill få bättre försvar mot influensa.
Angående vaccin mot influensa så rekommenderar jag gamla och kroniskt sjuka att vaccinera sig. Yngre och friska ska inte behöva känna en plikt att vaccinera sig, för man vet inte om vaccinationen har en positiv nettoeffekt för dessa. Det finns till exempel beskrivet överkänslighetsreaktioner mot konserveringsmedlen i vaccinerna.
De yngre som önskar vaccinera sig ska naturligtvis få göra det.
Annika Dahlqvist