Vi måste tala mer om psykisk ohälsa
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2014-08-19 | Publicerad 2014-08-18
Debattörerna: Med kampanjen #otillräcklig vill vi bryta ett tabu
Vi är många som känner oss otillräckliga. Som lider av prestationskrav, sviktande självkänsla och ångest. Vi måste börja prata med varandra. Om det viktigaste. Vi kallar det för ”utanförskap på insidan”. I dag startas projektet #otillräcklig för din, vår, ja allas skull.
Vi hade båda gasat in i varsin vägg. Konsekvensen: panikångest respektive utbrändhet. Utifrån den resan skapades filmen ”Indigo”. Från och med i dag och sju dagar framåt kan du se vår novellfilm på aftonbladet.se. Samtidigt är vi med och drar i gång projektet #otillräcklig tillsammans med Nöjesbladet. Vi hoppas att det tvingar fram en tankeställare som är större än filmen.
Vår känsla i dag är att antalet likes på en selfie blivit likställt med hur vi värderar oss själva. Hur vi ser ut, vad vi gör, vilken karriär vi har, var och hur vi bor – våra prestationer har tagit över. Antalet tummar upp på sommarens instagrambilder avgör hur lyckad semestern var. Det är något som vi oreflekterat tagit in i vår vardag, men vad gör det då egentligen med oss? Mår vi bättre eller sämre och ger det oss mer eller mindre fokus på det som är viktigt? Och vad är egentligen viktigt? Det viktiga är inte hur vi ser ut, vår sysselsättning, ursprung, klass, kön eller sexualitet, det som betyder något är hur vi mår och hur vi kan få andra att känna. Vi förstår att det låter som en självklar klyscha för många men låt det vara mer än en klyscha för dig – låt det bli din verklighet.
”Indigo” är en berättelse om att tappa bort sig själv och att hitta tillbaka. Det har vi gjort. Du kan också hitta tillbaka, det får du aldrig tappa tron på.
Det finns hjälp att få oavsett hur dåligt du mår. Vi ångrar att vi inte tog tag i vår insida mycket tidigare, det kostade oss mycket. Vår största lärdom är att alltid ha ett öga utåt och samtidigt ett riktat inåt. Varje dag, varje minut. Vi vet att samtal och öppenhet kring psykisk ohälsa hjälper. Det du behöver göra är att ta ett steg – att känna efter och berätta hur det känns. Ta ett till steg – fråga och lyssna. Vi måste hjälpa varandra. Vi får inte låta den psykiska ohälsan köra över oss. Vi har så mycket bättre förutsättningar än de som flyr krig, som lever utan tillgång till rent vatten, än de som måste kämpa mot orättvisor varje dag. Vi här i Sverige kan må så mycket bättre än vi gör i dag. Det är vårt ansvar att ta hand om oss själva, ingen annans.
I förlängningen handlar det här om människors lika värde. Och i den meningen måste vi inkludera oss själva. Jaget är lika mycket värt att fokusera på som alla nära och kära.
Vi, Cissi och Palle, är allt annat än experter. Vi är bara två vanliga personer som just nu tycker det är jätteläskigt att berätta offentligt om hur vi har mått. Det är utlämnande och känns privat. Men det är det tabut vi vill bryta. Och om vi nu vågar berätta om hur vi har mått så kanske vi kan inspirera dig att också dela din historia. Om du gör det på sociala medier så använd hashtaggen #otillräcklig så kanske du hjälper någon annan.
Du är inte ensam om att känna dig otillräcklig. Låt oss stryka o-et tillsammans. Nu.
Cecilia Forss
Paul Jerndal