Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Delade turer gör omsorgen sämre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-06-07

Undersköterska: Orimliga arbetstider äventyrar vårdkvalitet och personalens hälsa

De allra flesta föräldrar vill vara närvarande hos sina barn. De vill ha tid att spela fotboll, läsa godnattsaga, laga mat, skratta och prata om vad som hände just i dag. Men i dagens arbetsliv är detta en omöjlighet för alltför många.

Jag heter Kristoffer Hell och jag arbetar som undersköterska i Storuman i Västerbotten. Ofta börjar min arbetsdag 07.00 och slutar 21.30, totalt 14,5 timmar – varav jag får betalt för åtta.

Trots få betalade timmar åker jag ofta hemifrån innan mina barn har vaknat och kommer hem när de somnat igen.

Det händer att jag inte träffar mina barn mellan fredag förmiddag och söndag eftermiddag.

Nyligen hade Miljöpartiet kongress. Där debatterades frågan om makten över arbetstiden. En fråga handlade om delade turer. Jag vill att de delade turerna och andra former av orimliga schemaläggningar i arbetslivet minskar, helst försvinner helt, för personalens hälsa och brukarnas rätt till bra vård.

Delade turer innebär att arbetsdagen delas in i två eller fler pass med flera timmars paus mellan.

Delade turer är ett problem i många branscher, men främst inom välfärden och i transportbranschen.

I dag arbetar 100 000 av Kommunals medlemmar delade turer. Mer än åtta av tio anser att uppehållet mellan passen är svårt att använda på ett vettigt sätt och att både fritiden och det sociala livet påverkas negativt.

Storuman är en av alla kommuner där detta är tydligt. Av dem som arbetar i äldreomsorgen i Storuman är det många som inte bor i närheten av samhället. Många har flera mil mellan hemmet och arbetet. Det gör de delade turerna extra tunga. Alternativet när håltimmarna kommer är att stanna kvar i byn och fördriva tiden eller köra flera mil hem, lagom att ta en kaffe och en macka innan det är dags att åka i väg igen.

Delade turer är inget nytt utan har funnits i arbetslivet under många år. Men när välfärden byggdes ut under 1970- och 80-talen minskade antalet delade turer. Med de senaste årens nedskärningar med minskad personaltäthet som följd har det åter blivit vanligare. När samma personal ska täcka fler korta pass för att nå upp till heltid så har nu delade turer blivit mer utbrett igen.

I framtiden kommer många kommuner ha problem att rekrytera nya medarbetare till bland annat äldreomsorgen. I Storuman sker just nu många pensionsavgångar och ibland är det svårt att bemanna boendena när någon är sjuk. Det händer att pensionärer hoppar in när det riktigt krisar. Vikarierna kommer och skolar in sig, sedan är det många som slutar på grund av delade turer, helgarbete varannan vecka, dålig löneutveckling och dålig övertidsersättning.

Det är inte vad Sverige behöver. Vi behöver en modern syn på arbete där arbetstagaren har en större makt över sin egen tid. Människor som arbetar inom omsorgen gör en stor gärning för våra äldre. Personalen förtjänar goda arbetsvillkor.

Politiken måste tillföra resurser och skapa förutsättningar för att jobba bort de delade turerna i vården.

Sverige är ett land där vi lovat att ta hand om varandra när vi behöver varandra. Det är ett slags generationskontrakt. De som har plats i äldreomsorgen är de människor som byggt Sverige och som gett oss de möjligheter vi har i livet. De har rätt att möta personal som mår bra och trivs med sitt jobb. Och de som tar hand om gårdagens hjältar när skröpligheten sätter in bör bemötas som nutidens hjältar.

Det är vi skyldiga våra äldre. Det är vi skyldiga alla anställda inom omsorgen. Och det är vi skyldiga varje barn som när kvällen kommer och det är dags att borsta tänderna, läsa saga och krypa upp i en famn längtar efter sin förälder.

Kristoffer Hell

Följ ämnen i artikeln