Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Alla är välkomna på Pridefestivalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-08-01 | Publicerad 2012-07-31

Festivalgeneraler: Vi festar – men påverkar samtidigt hela samhället

Pridefestivaler världen över har genom åren fått en mer ­central betydelse. Runt vår jord och i flera av våra grannländer ­förbjuds festivalerna och paraderna och på många plaster är kampen om lika rättigheter en kamp om liv och död.

Pride är många saker. Det är en veckas fest och glädje för många, en tid när man kan vara sig själv helt öppet. Det är politisk påverkan genom synliggörande av hbtq-personer och genom seminarier. Det är konserter, underhållning och kultur. Men framför allt handlar ­Pride om gemenskap och öppenhet, att göra saker tillsammans.

Stockholm Pride och Hbtq-festivalen i Göteborg värnar de mänskliga rättigheterna och ­alla människors lika värde. När vi kämpar för dessa rättig­heter finns inte utrymme för diskriminering mot någon, oavsett ­etnicitet, kön, könsidentitet ­eller könsuttryck, ålder, funktionalitet, sexuell läggning, sexualitet, trosuppfattning eller social tillhörighet. En av de rättigheter som varit allra viktigast för att förändra attityderna mot hbtq-personer har varit yttrandefri­heten och därför ligger den oss extra varmt om hjärtat.

Pridefirandet är en arena för ­alla som delar våra värderingar om icke-diskriminering och alla människors lika rättigheter, vänster till höger, från transaktivister i Kristdemokraterna till heterosexuella partiledare för vänsterpartiet.

Det är inte bara en självklarhet, det är också nödvändigt att skapa en bred uppslutning bakom Pride-firandet för att kunna ha en levande och konstruktiv debatt om hur vi skapar ett samhälle där alla kan vara sig själva.

Vår styrka är att vi tillsammans möts, oberoende av partipolitik och ideologiska ståndpunkter, med den gemensamma agendan att uppmärksamma hbtq-frågor.

Pridefestivalerna är otroligt viktiga för många människor runt om i Sverige, för människor som kanske inte kan leva öppet under resten av året. Pride blir för dem en fristad. Dessutom uppmärksammas hbtq-­frågorna varje gång vi firar Pride. Det gör skillnad även på längre sikt och gör att varken politiker eller samhället kan ignorera allt det som återstår att göra.

Attityder förändras långsamt och även om vi har kommit långt vad gäller tolerans och öppenhet i Sverige,­ är det fortfarande en bra bit kvar innan vi accepterar varandra som vi är utan att döma eller bespotta.­ ­Fristaden för den transsexuella kvinnan i en liten by i Norrbotten, för den homosexuella killen i Rinkeby och för den lesbiska tjejen på Västgötaslätten kommer att behövas ­ända tills vi nått hela vägen dit.

På samma sätt gör vi skillnad för hbtq-rättigheter i både Sverige och resten av världen, genom att synliggöra kampen mot förtryck och diskriminering, oavsett om det sker i Skövde ­eller S:t Petersburg. Vi påverkar ­politiker att ta ställning och ut­öva påtryckningar. Vi stärker våra systerorganisationer i andra länder, både genom att uppmärksamma­ dem och genom solidaritets­fonder som kan ge dem ekonomiskt stöd.

Det här är varför Pridefestivalerna behövs och kommer fortsätta att behövas även i fram­tiden, för att kämpa för dem som inte kan och för att hålla hbtq-frågorna högt på agendan.

Oavsett om man ser våra festi­valer som fest och glädje eller politik och kamp för mänskliga­ rättigheter vill vi att alla ska ­vara välkomna och känna att det finns något för dem där. Om vi kan sprida glädje och göra skillnad kan vi känna oss nöjda med att ha uppnått våra mål. Tillsammans gör vi skillnad och du är hjärtligt välkommen att följa med oss.

Alf Kjeller

Tasso Stafilidis

Följ ämnen i artikeln