Bröli är bara en av 248 000 unga som saknar eget hem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-03-14

Hyresgästföreningen: Regeringens bostadspolitik gynnar bara dem som redan äger

Rikemanssonen Bröli i barnprogrammet "Pappas pengar" spelas av Olof Wretling.

Rapporterna duggar tätt om ­studenter som bor i husvagn, om en ökande ­bostadsbrist i både stora och små orter, om ungdomar som luras på kontrakt, om att allmännyttan säljs ut och om hyres­lägenheter som omvandlas till bostadsrätter. Och ovanpå det ett rekordlågt ­bostadsbyggande.

Det är alltså illa ställt. Och det fungerar även som inspirationskälla för barnprogrammen. I ”Pappas pengar” får det uppväxande släktet en snabbkurs i vuxenlivets vedermödor.

Där krockar den bortskämde Bröli med en verklighet som är betydligt kärvare än hans coach till far ens vågat antyda.

Bröli är pappbo men vill flytta ­hemifrån och ringer till bostadsförmedlingen för att få en hyresrätt. Han har tur för det är inte många kommuner som har en ­bostadsförmedling som det går att ringa till. Hyresrätten är en av Sveriges mest ­hemlighållna varor.

”Vill du ha en hyresrätt får du vänta” ­säger bostadsförmedlingen varvid ­Bröli undrar om han kan vänta i telefon ­eller om de ringer upp. Svaret blir att det tar flera år att få en lägenhet. ”Men då är jag ju en gammal gubbe!”, säger ­Bröli ­förtvivlat.

I väntan på att han ska bli lite mer ­ålderstigen kan Bröli satsa på livet som smygbo, kombo ­eller delsbo.

Smygbon smyger in och ut för att inte störa, alternativt hyr svart och får därför ­ inte ha namnet på dörren. Kombon bor hos en generös kompis och delsbon bor än här än där.

Mitt barnbarn Esther, 6 år, tycker att det är omåttligt kul med den ­bortskämde Bröli. Hon har inte listat ut att det ser ­lika kärvt ut för henne. Då hade hon nog skrattat med lite lägre röststyrka. Jag har inte hjärta att säga något, man kan ju ­alltid hoppas att det blir lite liv i politiken.

Om Bröli ska göra sitt för att upprätthålla arbetslinjen så har han det ­ändå förspänt. Pappa har helikopter. ­Bröli ­behöver inte tacka nej till studier och jobb ­bara för att det inte finns någonstans att bo. Han flyger in.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) borde ­absolut kolla in Brölis tappra ­försök att ta sig in i en värld som ­inte är ­nåbar för vare sig Bröli eller övriga 248 000 ungdomar som saknar ­bostad.

Tyvärr blickar Attefall ­bakåt och inte framåt. Han vill återinföra hyrestanten och öka antalet andrahands­uthyrningar.

Jag har svårt att se hur ­ Bröli ska fixa en hyrestant som inte vill ha något spring på kvällarna och där nattmackorna i köket kan bli ett ­ minne blott.

För i Sverige går det tydligen inte att ­bygga hus som folk har råd att bo i. Kan ­låta lite märkligt i vårt ­högteknologiska land men dessvärre är det en alltför omöjlig nöt att knäcka anser de ­ansvariga.

All politisk ­energi går därför åt till att ­möblera om i det som redan är byggt. ­Antingen ska hyresrätterna bli bostadsrätter eller så ska de bli andelslägenheter. Eller ägarlägenheter.

De som bor i för stora hus ska hyra ut överblivna rum och resten ska bo i andra hand. ­ Eller använda ­ pappas pengar.

Så om Brölis pappa kommer på idén att köpa en bostadsrätt till Bröli ljusnar det, då kan han själv hyra ut de tomma rummen och ­göra avdrag på skatten. Krävs det anpassning av slottet får ­Brölis pappa dessutom ­göra rot-avdrag.

När Bröli tröttnat på städdagarna och flyttar hem igen så kan han hyra ut sin bostadsrätt i andra hand hur mycket han vill. I alla fall om bostads ­ ministern får råda.

För dagens bostadspolitik är ­tyvärr helt inriktad på att de som har sitt på det torra ska kunna göra sig en hacka på de som har långt kvar till torra land.

Barbro Engman

Följ ämnen i artikeln