Sjukhus svälter sina patienter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-06-07 | Publicerad 2011-05-31

Debattören: Med mer fett och färre kolhydrater tillfrisknar man snabbare

Socialstyrelsen och Livsmedelsverket har funnit att patienter svälter på sjukhus. Orsaken verkar vara kostråd baserade på Livsmedelsverkets rekommendationer.

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) visade i sin rapport ”Mat vid diabetes” (2010) att det helt saknades vetenskaplig grund för dessa kostråd. Dessutom verkar vårdens experter ibland feltolka dessa rekommendationer.

Socialstyrelsen kommer till hösten att ge ut en ny vägledning om god nutritionsvård. Här är vad jag ­tycker att myndigheten bör väga in.

I dag serverar ett länsdelssjukhus två varma mål mat om dagen, lunch och middag, som innehåller ynka 420 kalorier (kcal) per mål.

Dagligt energitillskott från välling och åtta hårda smörgåsar (med margarin med 60 procent hittepåfett) ger omkring 775 kcal ytterligare. Det ger en total daglig energi om 1 641 kcal. Det är bara två tredjedelar respektive hälften av den energi som kvinnor (2 500 kcal) respektive män (3 200 kcal) behöver, enligt Livsmedelsverket. För att få tillräckligt med energi borde sålunda en sjukhusvårdad kvinna äta minst 21 hårda smörgåsar och en man 29 stycken om dagen! Sjuka personer kan ­dessutom behöva mer än fyra gånger så mycket mat, vid sjukdomar som blodförgiftning eller efter en operation.

Slutsats: Patienten svälter på sjukhus. Detta bryter mot Patient­säkerhetslagen (PSL), där en god näring ingår i patientens vård.

Gammal hederlig fysiologi, och även Livsmedelsverket, säger att protein, fett, vitaminer och mineraler är livsnödvändiga näringsämnen. Kolhydrater är enligt Livsmedelsverket bara tomma kalorier som vi inte behöver.

Trots det rekommenderar Livsmedelsverket upp till 60 procent kolhydrater av den totala dagsenergin (energiprocent eller E%).

Dessa kolhydrater tränger undan de livsnödvändiga ämnena och kan ge näringsbrist. Detta gäller ännu mer dem som på grund av sjukdom redan har en dålig aptit och måste trötta ut sig med att tugga tomma kalorier i form av hårt bröd flera timmar per dag.

För att sjuk- och äldrevården ska uppfylla PSL och Socialstyrelsens krav om vetenskap och ­beprövad erfarenhet även inom närings­området måste hela närings­kedjan ses över.

Dagens ovetenskapliga kostråd måste utsorteras i enlighet med kunskap som redan finns inom näringsområdet. Frukosten måste uppvärderas och fettberikas på samma sätt som övriga mål.

Slutsats: Socialstyrelsen och sjukvården måste ge råd om en kolhy­d­ratfattig och därmed fettrik kost, i enlighet med gammal hederlig vetenskap och beprövad erfarenhet.

Man kan kalla denna kost för optimalkost, eller O-kost, som kan förkortas OK.

O-kostens mängd av protein (äggviteämnen) innehåller oförändrat 10-20 E%. Mängden kolhydrater minskas från 60 E% till mellan 0 E% och 10 E% och resterande energi (70-90 E%) serveras som nyttigt animaliskt fett som ägg, smör, ost, grädde och bacon. Ät det naturliga fett som alla däggdjur består av!

Till sist: många tror att kostnaderna skulle stiga om vi gav patienterna riktig mat i tillräcklig mängd men det stämmer inte. Hårda brödbitar är förvånansvärt dyra per kalori. Dessutom minskar vårdkostnaderna eftersom en välnärd patient fortare blir frisk.

Det är hög tid att sjukhusen ger patienterna mat som hjälper dem att bli friska!

Så här är det i dag:

Frukost: Välling, 2 smörgåsar.

Mellanmål: 2 smörgåsar.

Lunch: Industritillverkad gräddsås 1,02 dl, kassler 80 g, potatis 100 g, persika 45 g,

grönsaker 40 g, vispgrädde 36 g.

Mellanmål: 2 smörgåsar.

Middag: Potatismos 225 g, stekt strömming 105 g, morot 60 g.

Kvällsmål: 2 smörgåsar.

Summa energi: 1 641 kcal.

Mål: 2 500 kcal.

(Ytterligare smörgåsar: 13 stycken.

Summa energi: 2 538 kcal.)
 

Meny som det borde vara (för en kvinna):

Frukost: Bacon 100 g, 2 stekta ägg.

Mellanmål: Brieost 50 g.

Lunch: Kassler 125 g, äkta gräddsås 1 dl, potatis 50 g, persika 50 g, vispgrädde 50 g, grönsaker 40 g.

Mellanmål: Brieost 50 g.

Middag: Stekt strömming 125 g, potatismos 50 g, smör 35 g, paprika 30 g.

Kvällsmål: Brieost 50 g.

Summa energi: 2 504 kcal.

Mål: 2 500 kcal.

Björn Hammarskjöld

Följ ämnen i artikeln