Sverige utmärkt för politiska experiment

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-18

Debattörerna vill se kreativa lösningar på samhällsproblemen – vilken är din bästa politiska idé? Tyck till!

DEBATT Gula latexbyxor, rosa päls, tvättat silke och kryssdraperade toppar. Under februari månads två stora svenska modeveckor har svenska toppdesigners halvårslånga slit prövats och granskats av modeeliten.

Svenska designers håller hög internationell klass. Att svenskar är så flexibla, förändringsbenägna och positiva till innovationer har gjort Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet till ett destillat med hög koncentration av spännande trender. Det är här de stora kedjorna och modehusen prövar sina kreationer. Europeiska företag inom detaljhandel såväl som teknik- och fordonsindustrin testar sina senaste varor och tjänster.

Men lika stor som innovationen är inom mode i Sverige, lika fattig är den på ett annat område – kreativa politiska lösningar. Låt oss ta ett exempel på vad vi menar med kreativ politik. Under finanskrisen drabbades stadsdelen Shibuya i Tokyo av ekonomiska problem. För att undvika skattehöjningar och neddragningar kom borgmästaren Toshitake Kuwahara på en tillsynes vansinnig idé – att auktionera ut namnrättigheter till stadsdelens offentliga toaletter.

Men det vansinniga visade sig klokt. Resultatet blev ett företag nu betalar drygt 8 000 kronor om året för en rättighet och ansvarar för att hålla toaletten fräsch. Till detta har investeringar för automatiska vattenkranar och handtorkare gjorts för 240 000 kronor. Shibuya lyckas nu erbjuda bättre toaletter till allmänheten utan att det belastar budgeten, det är ingen skitsak.

Om världens första helsponsrade offentliga toalett och andra kreativa samhällsinnovationer berättar vi i boken "Kuwaharas dass – och andra lösningar på stora samhällsproblem" (Samhällsförlaget), som utkommer i dag. Men i boken frågar vi oss också hur det kommer sig att så få innovationer som handlar om samhället får chansen i Sverige, trots att vi inom mode, IT och många andra sammanhang är en så unik testmarknad.

I Sverige är vi skeptiska till "politiska experiment", det anses oansvarigt mot medborgare att pröva politiska lösningar och se hur det går. Istället har vi en tradition av att experter och byråkrater utreder, skickar på remiss och räknar ut vad som borde vara den bästa lösningen. I bästa fall blir det trygga lösningar - men ofta blir det bara långbänk och utebliven förändring.

De sega beslutsgångarna och kravet att allt ska vara utrett och godkänt i förväg gör att de flesta med idéer om hur samhällets organisation kan förbättras ger upp eller drar sig för att försöka. På så sätt går Sverige att inte bara gå miste om nya och bättre sätt att lösa gemensamma problem, utan också om den kreativitet och framtidstro.

Men är det verkligen så oansvarigt att tillåta lite experimentverkstad även när det gäller samhället och politiska lösningar? Istället för att låta samhällsförändring vara något bara för byråkrater och politiker skulle politik och förvaltning kunna öppnas upp för fler idéer från kreativa människor. Till exempel genom att göra som District of Columbia i USA – hitta en ny form för samhällsinnovatörer att testa sina idéer.

2008 arrangerade District of Columbia pristävlingen ”Apps for Democracy”. Programmerare och mjukvarutillverkare fick i uppgift att koda applikationer som drog nytta och förenklade användbarheten av förvaltningens öppna data. Moroten var en prissumma på 35 000 dollar.

Efter bara en månad hade närmare 50 bidrag lämnats in i form av webbsidor, Facebook- och Iphone-applikationer. Tävlingen kostade 50 000 dollar, men enligt förvaltningen skulle en traditionell upphandling av applikationerna ha kostat närmare 2 miljoner dollar och tagit över ett år att genomföra.

Fenomenet spred sig senare till andra amerikanska städer och även till Finland. Inte sällan visar det sig att de bästa samhällslösningarna finns utanför politikens ramar.

Kuwaharas dass och Apps for Democracy är två exempel på smarta samhällsinnovationer. Vi önskar att vi hade hittat dem i Sverige. Det gjorde vi inte, och därför tror vi att svenska politiker har ett viktigt uppdrag framför sig. Om vi ändrar formerna för samhällsbygget har fler möjlighet att lösa åtskilliga samhällsproblem. Det kanske inte är nödvändigt att alla detaljer i ett politiskt initiativ utreds både fram- och baklänges, eller att det har stöd hos alla remissinstanser. Beslut måste inte vara definitiva. Man kan låta flera idéer visa vad de går för parallellt.

Det är inte farligt att pröva. Och om vi vågar kan Sverige, precis som med kläder, bli känt för samhällsinnovationer i världsklass.

Stefan Fölster
Fabian Wallen

Följ ämnen i artikeln