Miljöpartiet är inget mittenparti längre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-21

Debattören: Samarbetet med V och S har gjort MP till ett vänsterparti

Stoppet mot köpcentrum visar tydligt MP och Maria Wetterstrands vänstersväng, menar debattören.

Under Almedalsveckan försökte Maria Wetterstrand att framställa Miljöpartiet som det givna mittenalternativet. Detta toppades under lördagen med argument från stora scenen om att ”milleu” på franska, som uttalas miljö, betyder ”mitten”.

Nog känns det något långsökt. I synnerhet då de förslag som presenterades samma dag är så långt från mittenpolitik man kan komma.

Det stora utspelet gick istället ut på att förbjuda nya köpcentrum utanför städerna. Avskyn mot Ikea, Ica Maxi och El-giganten verkar inte känna några gränser. Redan under kongressen i våras öppnades för trängselskatt och p-avgifter vid köpcenter för att minska människors vilja att åka dit och handla.

Men vad vinner samhället på att vanliga människor runt om i landet tvingas in i storstädernas centrala delar för att handla teknik och möbler? Vad vinner stadsborna på att det blir ännu trängre när Toys’r’us och Media Markt smäller upp butiker på Söder och i Vasastan?

Det fanns en tid då MP var i den politiska mitten. Men i samarbetet med V och S har man förflyttat sig långt åt vänster.

Det tidigare friskolevänliga Miljöpartiet har anpassat sig efter Vänsterpartiets friskolekritik. Man vill även gå in och lagstifta om kvotering i bolagsstyrelser och i föräldraförsäkringen.

I Stockholm vill Miljöpartiet tvinga människor i äldreboenden att äta vegetariskt på tisdagar, och i landstinget ska alla akutsjukhus vara offentligt drivna. Inga vårdinrättningar ska få göra vinst. Inte ens Socialdemokraterna går så långt.

Tidigare talade Miljöpartiet gärna om grön skatteväxling. Högre skatter på miljöförstörande verksamhet skulle då kompenseras med lägre skatter på arbete och företagande. Tyvärr lyser denna modell numera med sin frånvaro. Nu toppas i stället höjd koldioxidskatt och kilometerskatt med höjd skatt för tre miljoner löntagare, fördubblad arbets­givaravgift för ungdomar och återinförd fastighetsskatt. Av gröna skatteväxlingar återstår bara röda skattehöjningar.

På jobbområdet syns förmodligen MP:s vänstersympatier som bäst. Nu vill man lagstifta om rätt till heltid, fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar, avskaffa rot- och rut-avdragen och införa 30-timmars arbetsvecka för alla.

Man ropar numera i kör med monopolkramarna i V och i S att Apoteket borde vara statligt, att avregleringen av tågmonopolet ska rivas upp och att regeringen borde ha gått in med skattpengar i SAAB.

Denna bild av Miljöpartiet delas av väljarna. I en färsk Novus-mätning anser 38 procent att MP:s politik har utvecklats åt vänster sedan samarbetet inleddes med S och V. Det är fler än dem som anser att partiet har gått till höger eller inte påverkats alls av samarbetet tillsammans, 6 respektive 23 procent.

Det är dags för Miljöpartiet att lämna ett tydligt besked till väljarna. Kommer språkrören att fortsätta måla upp en trevlig och liberal politik i välregisserade tal och intervjuer? Eller kommer man att stå för de socialistiska förslag som finns i stämmobeslut, partiprogram och valmanifest?

Per Ankersjö

Följ ämnen i artikeln