Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Regeringen fortsätter svika de utförsäkrade

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-16

Veronica Palm (S): Om vi vinner valet kommer vi att avskaffa utförsäkringsregeln direkt

15 700 utförsäkrade hade aldrig någon chans att ansöka om förlängd sjukpenning. Nu säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson att de sjuka hade kunnat ansöka om socialbidrag. Detta rapporterar radions ”Ekot” i dag.

Husmark Pehrsson hävdar gång på gång att de som är för sjuka för att arbeta ska vara kvar i sjukförsäkringen. Men hur ska ni kunna veta om de är sjuka om de inte ens får sin sak prövad?

Ytterligare fel och brister upptäcks i den så kallade rehabiliteringskedjan. Den är inte genomtänkt. Själva grundförslaget kritiserades hårt av flera tunga remissinstanser, bland annat för de orimliga konsekvenser det skulle få för svårt sjuka.

Vi och många med oss var också kritiska. Något som socialförsäkringsministern till och med förnekar. Hon hade minsann inte blivit varnad. Mer kritik har följt, bland annat när preliminär statistik från Försäkringskassan visat att de allra flesta som utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet fick lägre ersättning i januari, tvärt emot vad arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin utlovade i december.

Denna blindhet inför vad egna beslut leder till är minst sagt skrämmande. Under tiden sjuka kastas ut ur försäkringen tjafsar moderaterna om vilka ord man ska använda för att beskriva det kaos som har uppstått.

Moderaterna säger att sjuka ska omförsäkras genom det nya introduktionsprogrammet. Men då måste man först utförsäkras. I vissa fall behöver deltidsanställda som redan arbetar så mycket de kan, säga upp sig från jobbet för att kunna vara en del i introduktionsprogrammet. Det är inte en arbetslinje värd namnet.

Nu står det alltså klart att inte ens de mest sjuka kunde få sin ansökan om förlängd sjukpenning prövad. Reglerna trädde i kraft så kort efter beslut att de 15 700 personer som utförsäkrades vid årsskiftet inte kunde prövas för att få en förlängning. Dessutom fanns det redan hundratals ansökningar inne som överhuvudtaget inte behandlades. Löftet om individuella prövningar klingar falskt.

Till ”Ekot” säger Husmark Pehrsson att de med sämst ekonomi hade kunnat söka socialbidrag. Bara för att regeringens regelverk inte är på plats menar ministern att det hade kunnat vara en utväg. Har regeringen tänkt att det skulle vara så här? Fick de utförsäkrade denna information också?

Många människor får betala ett högt pris för regeringens experimenterande med sjukförsäkringen. Vi vet att det går att kombinera politik som både skyddar den som blir sjuk och som leder till att fler kommer i arbete. Sjukskrivningarna minskade mer under socialdemokraternas senaste tre år vid makten än vad de gjorde under den borgerliga regeringens tre första. Detta skedde utan den orimliga behandlingen av sjuka människor som regeringen nu ansvarar för. Den som är sjuk ska inte behöva vara orolig för att förlora sin inkomst, behöva flytta eller bli uppsagd från jobbet, utan kunna koncentrera sig på att bli frisk.

Socialdemokraterna har en aktiv politik för att rehabilitera och stötta sjuka för att återgå i arbete. Uppföljning med rätt rehabilitering där ingen hamnar utanför eller blir bortglömd. Alla är olika och sjukdomar skiljer sig från person till person. Man måste få en individuell prövning. Man blir inte frisk bara för att man passerar ett visst datum, lika lite som man blir frisk för att man blir fattig.

Direkt om vi vinner valet kommer vi att avskaffa regeln om att man automatiskt utförsäkras efter ett visst antal sjukpenningdagar. Det viktiga är att så snabbt som möjligt ge sjukskrivna stöd och hjälp att bli frisk och därmed förbättra arbetsförmågan – inte att räkna antalet dagar med sjukpenning. Vi vill ha en individuell prövning av arbetsförmågan – inte ett visst antal dagar för kollektivet av sjukskrivna.

Regeringen Reinfeldt har infört en sista dag i sjukförsäkringen då människor utförsäkras oavsett sjukdom. Om sjuka inte ens tillåts att få sin sak prövad, så går det inte att kalla det något annat än en stupstock.

Veronica Palm (S)

Vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

Följ ämnen i artikeln