Politiker kan inte skapa jobb
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-11
Replik från Skattebetalarna om satsningen på jobbcoacher
Aftonbladets granskning av de jobbcoacher som regeringen har anlitat visar att var tionde företag arbetar med ovetenskaplig hjärntvätt. Moderaten Hillevi Engström menar att detta visar att de övriga företagen ”gör ett bra jobb”. Men hon presenterar egentligen inga argument för att backa upp påståendet. Sannolikt påvisar Aftonbladets granskning toppen av ett isberg, och belyser därmed ett fiasko bekostad av skattemedel.
Politiker till höger och vänster vill gärna lyfta fram sina ideologiska skillnader. Men de har också stora likheter. En är tendensen att köpa sig popularitet med de pengar vi betalar in i skatt.
Ett exempel är programmet datortek, som i slutet av 1990-talet skulle få fler ungdomar i arbete genom att lära ut kunskaper om datorer. Varje månad under 1997 deltog 15 000 svenska ungdomar i datortek. Men programmet som kostade 700 miljoner kronor bara under första halvan av året hjälpte få till arbete.
Ett annat exempel är de konjunkturberoende program som skulle hjälpa ungdomar in i arbete. År 2006 deltog nära 20 000 ungdomar i dessa program. Bara de två största programmen kostade 650 miljoner kronor. Varje månad. Men statliga utredningar har visat att programmen snarare skapade passivitet än hjälpte ungdomar till arbete.
Att politiker misslyckas med att skapa arbeten, eller hjälpa arbetslösa få jobb, är tyvärr regel snarare än undantag. De miljarder som har satsats på att skapa ”regionala företagskluster” runtom landet har gett lite i utdelning. Arbetsförmedlingens olika program leder sällan vidare och när politikerna utdelar sommarjobb tenderar lönerna bli skamligt låga.
Men i slutändan är det vårt fel att politikerna sköter sig så dålig. För vi är inte tillräckligt kritiska när vi läser om att politikerna ”satsar pengar” på att lösa problemen. Vi glömmer bort att politikerna är duktiga på att kortsiktigt dölja problemen, men på sikt saknar förmågan att artificiellt få fart på ekonomin.
De reformer som krävs för att faktiskt skapa fler jobb låter inte lika roliga. De ger inte politikerna lika stor medial uppmärksamhet. Men de fungerar mycket bra på sikt.
Dessa reformer handlar om bättre företagsklimat, att vi minskar regelbördan som kostar svenska entreprenörer nära 100 miljarder kronor årligen och att vi pressar ned de mycket höga skatterna på kapital, arbete och företagande.
Inga revolutionernade nya idéer, inte lika medialt gångbara som jobbcoaching, datortek eller konjunkturberoende program. Men reformer som fungerar.
Nima Sanandaji
Robert Gidehag