”Välfärden måste få kosta”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-17

Vänsterpartiets partisekreterare Anki Ahlsten om valets viktigaste fråga – välfärden

Välfärden är vår tids stora demokratifråga.

En politik för välfärd handlar om det allra mest grundläggande: hur tar vi hand om varandra.

Vem ska hjälpa gamla mamma att handla när hon blivit för svag för att göra det själv? Ska mina barn få gå i en skola där de lär sig det de behöver för att klara sig i framtiden? Hur ska jag veta att jag får bästa möjliga vård när jag blir sjuk?

Välfärden måste få kosta. I Vänsterpartiet är vi säkra på att människor är beredda att betala för välfärden, så länge det faktiskt är det de får för sina skattepengar.

Det är därför som den senaste tidens rapporter om övervinster inom privata verksamheter på vård- och utbildningsområdet är så upprörande. Skattebetalarna har rätt att kräva att deras pengar används till vettig verksamhet, och inte delas ut till aktiespekulanter.

Vi vill se en mycket hårdare reglering av de privata aktörerna.

Det lönar sig att satsa på välfärden.

I dagens tider av ekonomisk kris drabbas många hårt av arbetslösheten. Även om krisen inte skapats i Sverige, så finns det mycket som en svensk regering skulle kunna göra för att mildra effekterna av den.

Det viktigaste och effektivaste är att satsa pengarna där de gör som mest nytta. Genom att anställa fler inom verksamheter som vård och skola tillfredsställer man viktiga behov, men man sätter också fler människor i arbete. Det är inte bara viktigt för de som får jobb på detta sätt, utan också för ekonomin som helhet.

Det ska löna sig att arbeta i välfärden.

Många av välfärdsyrkena är starkt dominerade av kvinnor. Det är upprörande att dessa viktiga insatser för andra människor är så dåligt avlönade. Med rejäla satsningar kan man avhjälpa en av de största orättvisorna i dagens samhälle: att kvinnor är konsekvent underbetalda för sitt arbete.

En utbyggd välfärd leder till ökad jämställdhet. Det är inte bara en majoritet kvinnor som arbetar dä. Många av verksamheterna ökar jämställdheten genom att minska mängden obetalt arbete i hemmen.

Bättre barnomsorg, omsorg och äldrevård är viktiga delar i kampen för det självklara målet: ett samhälle där kvinnor och män värderas lika. På riktigt.

Anki Ahlsten

Följ ämnen i artikeln