Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vi vill ha en allmän trygghetsförsäkring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-07-11

MP: Inför en skattefinansierad försäkring för både sjukdom och arbetslöshet

En av de viktigaste framtidsfrågorna är att förbättra trygghetssystemen. Det har blivit allt tydligare hur människor som drabbas av sjukdom eller ­arbetslöshet bollas runt mellan försäkringskassa och arbetsförmedling. Det som av regeringen Reinfeldt kallats ”åtgärder mot utanförskap” har också lett till att allt fler människor i dag helt står utan rätt till vare sig sjukförsäkring, a-kassa eller kommunernas försörjningsstöd. Utanförskap från arbetsmarknaden har blivit ”utanför” både arbete och försäkring.

Svårigheterna att komma in i trygghetssystemen har samtidigt ökat. System som byggdes upp för att skapa trygghet på en arbetsmarknad där det fanns gott om arbeten och där normen var 40 timmars arbetsvecka, stänger i dag många människor ute.

Dagens samhälle är inte längre bara ett industrisamhälle. Att Folkpartiet och Centern nu ­föreslår en allmän försäkring vid ­arbetslöshet räcker inte, även om det är ett steg i rätt riktning. Till exempel måste även studerande och de som jobbar deltid eller timtid kunna få omfattas av ett bra försäkringsskydd.

Vi behöver tänka nytt. Kunskapssamhället behöver en helt ny försäkring. Sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna hänger ihop. Arbetslöshet kan orsaka sjukdom, och sjukdom kan göra att man måste byta jobb eller att arbetsplatsen anpassas. Att ofta bli sjuk eller ha en sjukdom som kommer i skov kan öka ­risken för arbetslöshet och gör det ­ännu svårare att hitta ett jobb om man redan är arbetslös.

I morgondagens arbetsliv kommer vi växla mellan olika jobb, gå mellan att vara anställda, uppdragsanställda, egenanställda, egen­företagare eller kombinatörer. Och vi förväntas kompetensutveckla och utbilda oss hela arbetslivet. Dessutom behöver vi jobba längre.

Då räcker det inte bara med en allmän a-kassa.

Miljöpartiet driver på i social­försäkringsutredningen för en allmän trygghetsförsäkring som gäller vid både sjukdom och arbetslöshet. Och där alla är med och solidariskt finansierar via skatten. Vi kallar modellen Arbetslivstrygghet. Den innebär lika ersättningsnivå vid sjukdom och arbetslöshet och sätter ­fokus på människors möjlig- heter. Förslaget syftar till att ­inkludera fler, få ett slut på skyfflandet av människor mellan ­system utan överblick och framför allt få ett stopp på dagens regler som ­leder ut ur trygghetssystemen utan möjlighet till vare sig rehabilitering eller jobb.

Att de som står utan a-kassa­ och sjukförsäkring hänvisas till ­socialkontoren för att få försörjningsstöd är bekymmersamt, ­inte bara för den enskilde, ­utan också för kommunerna som får svårare att få ekonomin att gå ihop. Då riskeras nedskärningar i välfärden – i vården, s­kolan och omsorgen. Men det är ­också en helt ändrad princip för ­Sverige eftersom det innebär en återgång till familjen som försörjare i stället för en samhällsförsäkring som stöttar individen.

Nu utförsäkras människor för andra gången, de har bollats runt i systemet och än en gång uppnått maximala tidsgränsen för rätt till sjukpenning. Men inte har de blivit friskare för det. Det är inte värdigt en modern social­försäkring att kasta ut människor i stället för att ge stöd och hjälp att komma tillbaka till ­arbete och egen försörjning.

Vem som helst av oss kan bli sjuk eller drabbas av arbetslöshet. Vi behöver en allmän försäkring som gäller både vid sjukdom och arbetslöshet, och som fokuserar på människors möjligheter.

Gunvor G Ericson

Följ ämnen i artikeln