Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Här är din att göra-lista, bostadsminister Attefall

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-09-15

Hyresgästföreningen: Regeringsförklaringen måste bli mer än bara tomma ord

Stefan Attefall (KD), bostadsminister, vid riksdagens öppnande förra året.

I dag inleds riksdagsåret och Stefan Attefall har varit bostadsminister i ett år. När riksdagen öppnade förra året betonade statsminister Fredrik Reinfeldt att hyresrättens ställning måste stärkas och fler bostäder måste byggas. Vi hoppas att årets regeringsförklaring är lika tydlig – för inte mycket har hänt hittills. Vi har en omfattande bostadsbrist. Och det är inget isolerat Stockholmsproblem.

Boverkets rapport visar att 60 procent av befolkningen bor i en kommun med bostadsbrist. Och det som framför allt saknas är hyresrätter.

Hyresgästföreningens undersökning Unga vuxnas boende visar att 248 000 unga vuxna saknar en egen bostad. För att fylla behovet bara för dem skulle det behöva byggas 163 000 bostäder. Situationen är lika illa för dem som studerar – 57 500 unga studenter saknar egen bostad.

Hittills har regeringen lanserat idel andrahandslösningar på akuta förstahandsproblem.

Andrahandsuthyrningen ska stimuleras genom att villaägare och bostadsrättsinnehavare får skattelättnader för att hyra ut rum till bostadslösa. Effekten är svårbedömd, men att det inte räcker är alla överens om.

Bostadsministerns uppmaning till studenterna att välja studieort efter var det finns bostäder visar både på problemets omfattning och regeringens handfallenhet i frågan.

Att hyra i andrahand är inget efterfrågat boende. Kontrakten är korta, förmedlingen godtycklig, besittningsskyddet svagt och problemen med oskäliga hyror växande. Det är svårt att se hur den typen av förslag skulle stärka hyresrättens ställning.

Attefall lovsjöng för ett par veckor sedan det ägda boendet i en bilaga i SvD. Han skrev att villan har bäst ekonomiska villkor och att regeringens frihetsreform har varit förändringarna i fastighetsskatten. Han skrev också att de statliga spelreglerna är viktiga.

Vi håller med om att de statliga spelreglerna är viktiga för bostadspolitiken. Men menar regeringen allvar med att stärka hyresrättens ställning måste de genomföra en skattereform för hyresrätten. Och det är just med de viktiga statliga spelreglerna som man kan rätta till den ekonomiska orättvisa som Attefall själv beskriver.

Vi har tillsammans med Fastighetsägarna och Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, utarbetat ett förslag som skulle göra de ekonomiska villkoren mellan boendeformerna likvärdiga. I dag beskattas en hyresrätt med 2 000 kronor mer i månaden än en villa eller bostadsrätt. Det gäller såväl nybyggda som befintliga hyresrätter.

Vi har goda erfarenheter av regeringens lyhördhet. Den 1 januari i år fick vi långsiktiga spelregler för de allmännyttiga bostadsbolagen och hyressättningen. Parterna på hyresmarknaden enades i en kompromiss som de politiska partierna accepterade. Nu hoppas vi att Attefall och regeringen visar samma lyhördhet inför förslaget om en skattereform för hyresrätten.

Men bostadsfrågan är mer än bara skatter. I väntan på att skattefrågan utreds har vi en rad tips till Attefall som han kan börja beta av:

Sluta misskreditera hyresrätten – både i ord och i handling. Politikers uppgift är inte att rangordna boendeformer.

Inför låg moms på hyran. Fastighetsföretagen ska kunna dra av ingående moms i bolagen. Det ger en lägre hyra för hyresgästen.

Tillåt skattefria underhållsfonder för hyresrätten.

Inför rot-stöd även för hyresrätten.

Konkretisera planerna för upprustning av miljonprogrammet: tydliggör tidsplaner, finansiering och byggstart.

Stimulera byggandet av nya hyresrätter: förbättra konkurrensen, justera plan- och bygglagen och förändra skattetrycket på hyresrätten.

Det är en bra början för att regeringsförklaringen ska bli mer än bara tomma ord.

Barbro Engman

Följ ämnen i artikeln