Vi håller en stol åt dig, Sofia Arkelsten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2011-04-13

Debattörerna: Moderaterna sätter Sverige i skamvrån – berätta vem som betalar valkampanjerna

Debattörerna vill ha en lagändring och en öppenhet om var i från partierna får sina pengar. Sofia Arkelsten är inbjuden till kvällens seminarium som förhoppningsvis leder till en debatt om frågan.

Sverige borde inte betraktas som ett korrupt land. Men för närvarande står Sverige i de dolda pengarnas skamvrå. En utredning som tidningen Dagens Media har beställt av Sifo reklammätningar visar hur mycket de svenska riksdagspartierna satsade på inköp av medieutrymme under två månader före valet förra hösten. De två regeringspartierna Moderaterna och Folkpartiet köpte utrymme för 54 respektive 53 miljoner kronor, Socialdemokraterna för 73 miljoner.

Studerar man partiernas informationstunna intäktsredovisningar år för år, som de enligt en tio år gammal överenskommelse enats om att redovisa, så är det svårt att förstå hur M och FP skulle ha råd med en sådan reklamsatsning tillsammans med alla andra valrörelsekostnader.
 

Inget av partierna har redovisat sina intäkter för 2010 ännu, än mindre hur valrörelsen finansierades. Inte heller finns det några öppna redovisningar för finansieringen av de kostsammaste personvalskampanjerna. Vem betalar? Samtidigt vet vi att partierna och enskilda politiker är utsatta för avancerade lobbykampanjer.

Ur demokratisk utgångspunkt är det oacceptabelt att det finns ett starkt hemlighetsmakeri kring hur partiernas finansiering sker. Väljarna har rätt till öppenhet. Den ordning som partierna har enats om sedan tio år tillbaka räcker inte för att undvika frågor om vilka krafter som bidrar till partiernas verksamhet.

Sverige är tillsammans med San Marino, Malta och Schweiz de enda länder i Europa som saknar lagstiftning. Europarådet har uppmärksammat detta och kräver att den svenska regeringen ska vidta åtgärder för att öka insynen i partiernas ekonomi, något som regeringen Reinfeldt nonchalerar. Rådets oro gäller bland annat risken för korruption.
 

Partierna i alliansregeringen har i riksdagen gång på gång avslagit krav på att införa lagreglering som skulle ge allmänheten en rimligare insyn i partiernas finansiering. Främst är det M som är starkt avvisande till en öppnare redovisning. FP och C har böjt sig för detta.

Ett konkret lagförslag signerat utredaren professor Gullan Gidlund innebär att bidrag på mer än 20 000 kronor per år ska redovisas med exakt belopp och vem som är bidragsgivare. Statsminister Fredrik Reinfeldt och andra ledande moderater, senast partisekreterare Sofia Arkelsten, har anfört som motiv för att säga nej till en lagreglering att kravet på öppenhet skulle skada valhemligheten.

Moderaternas uppfattning är ett skenargument. Lagförslaget innebär nämligen att bidrag ska kunna ges anonymt. Kravet är att bidragsgivaren ska vara verkligt okänd, det vill säga även för det parti som är mottagare av pengarna. På så vis skyddas valhemligheten. Men beloppet ska redovisas så att vi som väljare får reda på hur mycket pengar som anslagits av en bidragsgivare.

Det är nu nödvändigt att skapa öppenhet om varifrån partiernas pengar kommer. Det är absolut nödvändigt att en sådan lag finns på plats senast från 2013 så att vi inför nästa val har tillförlitliga öppna fakta om bidragen till alla partier som deltar i valrörelsen 2014.
 

För att skynda på processen startar vi i dag onsdag det partipolitiskt obundna initiativet www.partibidrag.se. Där kommer riksdagspartierna ges möjlighet att enkelt registrera sina bidrag som överstiger 20 000 kronor. Vi utmanar dem att börja göra det från och med 1 juli.

I kväll har vi ett lanseringsseminarium på ABF-huset i Stockholm. Vi har bjudit in Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, men har ännu inte fått något svar. En stol kommer i alla fall att stå bokad för Moderaterna. Allt i syfte att få debatt om en skamvrå som Sverige bör lämna.

Eric Sundström
Nisha Besara
Håkan A Bengtsson
Sverker Lindström

Följ ämnen i artikeln