Sluta klaga – köp ditt eget kraftverk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-30

Meteorologen Pär Holmgren: Jag blir glad varje gång jag betalar min elräkning

Det är många i Sverige som i dag betalar onödigt mycket för sin el. När elpriserna går upp klagas det över höga elpriser, men i stället för att klaga kan många mycket enkelt se till att kostnaden för elen blir lägre.

För drygt tio år sedan köpte jag och min fru andelar i vindkraft. Vi betalade då totalt 24 000 kronor för fem andelar som sedan dess har gett oss 5000 kWh per år till självkostnadspris. För närvarande betalar vi 59,4 öre per kWh, och det inklusive både energiskatt och moms. Hur mycket betalar du? Det dubbla?

De senaste tio åren har vi betalt cirka 30 000 kronor för vår hushållsel. Om vi valt att stanna kvar hos någon av de större producenterna hade förmodligen räkningen snarare hamnat på cirka 50 000 kronor. Kostnaden för våra andelar har vi alltså så gott som redan tjänat in. Men andelarna är kvar, och de är i dag snarare värda 40 000 kronor, om vi skulle vilja sälja dem vidare. Även om man räknar med en räntekostnad på andelarna blir det betydligt billigare än ”vanlig” el.

Anledningen till att de andelsägda kraftverken kan ge så billig el är att de som bygger verken inte behöver låna ihop pengar till bygget. När tillräckligt många har anmält sitt intresse, används andelarna till att antingen köpa ett redan befintligt kraftverk eller bygga ett nytt. Och kraftverken, oavsett om det är vind eller våg eller något annat, byggs så klart på de platser där de ger bäst resultat.

Men hur kan jag då vara säker på att det är just mina ”gröna” elektroner som kommer ut genom kontakterna hemma i huset? Njae, frågan är felaktigt ställd. Vägguttagen fungerar som bankomaten när vi tar ut pengar. Du har pengar på ett konto, och du tar själv ansvar för om du har vita eller svarta pengar på ditt eget konto. Oavsett om vi vill det eller inte kommer däremot sedan svarta och vita pengar att blandas i bankomaterna och i affärerna. Trots den blandningen av kontanter brukar det aldrig vara någon som funderar över om pengarna som kommer ut genom hålet i väggen verkligen är ”rätt” pengar.

På ett liknande sätt kan jag som elkonsument ta ett ansvar för att den el som finns på mitt ”elkonto” är producerad på ett bra sätt. Det allra bästa och även allra enklaste är att kräva att elen du köper är märkt med ”bra miljöval”. Då garanteras inte bara att den producent som du köper elen av verkligen säljer el som är ”grön”, utan det sker även en kontroll så att inte bolaget försöker leverera en större andel miljömärkt el än vad deras kraftverk verkligen har producerat under en viss period.

Runt omkring i Sverige ser man allt fler tak som täcks av solceller eller solfångare. Det är bra! Solen kanske inte ger oss så mycket energi en molnig vinterdag, men desto mer en solig dag under sommarhalvåret. Sett över hela året handlar det om storleksordningen 100 kWh per kvadratmeter, vilket i sin tur innebär att många villaägare teoretiskt skulle kunna bli så gott som självförsörjande. Men det är få dagar per år som vi får lagom mycket energi.

Det här är utmaningen med ”sol-elen”, om vi producerar den hemma på vårt eget tak. De dagar vi får för mycket måste det bli både enklare och mer lönsamt att få ut överskottet på elnätet. I Tyskland garanterar staten alla som investerar i solceller bra betalt för den el som man kan pytsa ut på nätet. Här hemma är kostnaderna så höga för att få använda elnätet att det för de allra flesta småproducenter inte blir lönt att ge sig in på marknaden. Det måste till en förändring och en förenkling.

Sverige har också enorma möjligheter till att bli nettoexportörer av elektricitet till övriga Europa. Vi har betydligt bättre möjligheter att bygga ut såväl vindkraft som vågkraft och satsa mer på bioenergi, än de allra flesta andra länder i det mer tättbefolkade Europa. Tack vare fjällkedjan och nederbördsområdena som drar in från Atlanten har vi dessutom vattenkraften. För oss är det en självklarhet, men det vimlar av relativt platta länder där vattenkraft inte alls är ett alternativ.

Om vi verkligen vill att utnyttjandet - och därmed beroendet - av fossila bränslen, som kolkraft och naturgas, ska minska i vår omvärld ska vi se till att det produceras mer långsiktigt hållbar förnyelsebar energi här i Sverige. Ett sätt som du kan göra det på är att som jag köpa in dig på andelar i vindkraft.

Jag blir glad varje gång jag betalar min elräkning, både för att elen är så billig, men även för att jag vet att jag bidrar till att ställa om Sverige. Blir du glad när du betalar din elräkning? Det avgör du själv.

Pär Holmgren

Följ ämnen i artikeln