Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Minska utsläppen med 90 procent till år 2050

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-06-27

Löfven och Orback: Sverige ska vara ett land helt utan fossila bränslen

Klimatpolitiken är en fråga som berör hela vår existens. Trots detta är det ett område där skillnaden mellan ord och handling kanske är som störst. Skälen är flera. Som enskild individ är det lätt att misströsta och tänka att mitt eget agerande är försumbart i det stora hela. Och på samhällsnivå är det ofta andra kortsiktigare frågor som pockar på uppmärksamhet. Men precis som Anna Lindh sa: ”Uppgivenheten är vår främsta fiende.”

I höst är det tio år sedan den socialdemokratiska utrikesministern Anna Lindh mördades. Alldeles för tidigt rycktes hon bort. Med henne försvann också en politiker med ett brinnande internationellt miljöengagemang. Vi kommer under året att vid ett flertal tillfällen uppmärksamma Anna Lindhs gärningar och i dag samlar vi politiker från hela världen för att tala om en hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Vi hedrar henne bäst genom att låta hennes engagemang leva vidare genom våra gärningar.

Om temperaturen fortsätter att stiga i samma takt som nu kommer det att leda till allvarliga konsekvenser för livet på jorden. Nätet av arter som bygger våra ekosystem är förutsättningen för vår existens eftersom de producerar all vår mat, allt vårt rena vatten och allt det syre vi andas. När den biologiska mångfalden hotas, då hotas hela vår existens.

Det går att påverka utvecklingen. Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid. Det vet vi, eftersom vi har genomfört stora samhällsförändringar tidigare. Socialdemokratin ledde omställningen från Fattigsverige till välfärdsland. Vi ska klara klimatomställningen på samma sätt.

En aktiv klimatpolitik är en politik för en hållbar framtid här på jorden. Och det är en politik för framtidens jobb, och därmed för framtidens välfärd. Investeringar i ny effektiv miljö- och klimatvänlig teknik stärker företagens konkurrenskraft, skapar nya företag och innebär ökad potential för handel och exportintäkter.

Det är uppenbart att politiken är nödvändig för att klara klimatomställningen. Marknaden klarar det inte själv. Vi vill använda ekonomiska styrmedel för att stimulera fler människor och företag att ändra beteende så att alla kan hjälpas åt att skapa en utveckling som både är ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar.

Hit hör miljöskatter, men också lagstiftning, utsläppsrättigheter och certifikat. Styrmedlen ska utformas så att de stimulerar till arbete och företagande, stärker industrins konkurrenskraft och bidrar till en hållbar utveckling. Det går också att åstadkomma stora förändringar genom att människor tar ett större klimatansvar i vardagen. Vi kan alla ändra på hur vi lever och vad vi handlar.

Vi vill att EU ska vara en union för hållbar tillväxt och full sysselsättning. Ett väl fungerande EU bidrar till ett starkt och tryggt Sverige. Klimat- och miljöarbetet inom EU är ett av de bästa exemplen på hur vi gemensamt kan möta hot som inget land kan klara ensamt. Vi socialdemokrater vill att Sverige ska vara ett land som är med och driver EU:s aktiva klimatpolitik - inte bromsar den.

För oss socialdemokrater är vägvalet odiskutabelt. Ökningen av växthusgaser i atmosfären måste upphöra. Vi måste gå från ett samhälle som bygger på fossila bränslen, till ett som bygger på det förnybara.

I dag arrangerar vi därför det nionde Anna Lindh-seminariet. Det Anna efterlyste av världen i ett miljöpolitiskt tal hösten 1997 i Bryssel kräver fortsatt svar: ”Vi måste sätta upp nya mål!”. Och den svenska socialdemokratin är tydlig med sina mål: Vi ska minska utsläppen av växthusgaser.

Sverige ska år 2050 vara ett land utan fossila bränslen. För att ge tydliga långsiktiga signaler vill vi införa ett klimatpolitiskt ramverk som leder till att utsläppen minskar med minst 90 procent till år 2050 jämfört med 1990. Mål på vägen dit för år 2030 och 2040 ska finnas med, liksom mål för olika sektorer, som exempelvis trafiken. Dessa mål ska stämmas av varje år så att man ser att utvecklingen går framåt. På så sätt kan vi få en både ambitiös och realistisk klimatpolitik som leder till fler jobb.

Stefan Löfven

Jens Orback

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln