Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Får alla som lagar Flygande Jakob ligga?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-10-04 | Publicerad 2010-12-06

Lisa Förare Winbladh: De snabbast ökande sökningarna på matord visar vår desperation

Lisa Förare Winbladh.

De snabbast ökande ordsökningarna på Google har offentliggjorts. Sökorden är riktiga läckerbitar för trendanalytiker på de stora byråerna. I många nätter kommer de att grubbla långt in på småtimmarna över de dolda budskap om den svenska folksjälen som kan läsas in i sökorden. Allra mest har matorden förbryllat de oinsatta. Här behövs hjälp av en garvad matskribent som sitter inne med förklaringarna. Själv är jag nämligen inte ett dugg överraskad.

Att tzatziki ligger i topp kan tyckas förbryllande vid en första påsyn. Hur svårt kan det vara att kombinera yoghurt, vitlök och gurka i en skål? Och hur svårt är det att komma ihåg det till nästa gång det ska lagas?

En mer detaljerad studie av materialet visar att det till stor del är samma personer som googlar efter det optimala receptet gång på gång på gång. Tzatsikin de rör ihop efter konstens alla regler blir nämligen aldrig bra hur många recept de än provar och hur minutiöst de olyckliga än följer dem. Det smakar ju inte som den där kvällen i Grekland.

De viktigaste ingredienserna är nämligen utelämnade i samtliga tzatzikirecept: Doften och suset av pinjeträd, trettiogradig värme, en halv flaska femtonkronors-retsina innanför västen och smäktande blickar från den sammetsögde servitören. Därför kommer de desperata googlingarna efter den optimala tzatikin fortsätta. En titt bakåt i tzatzikigooglarnas sökhistorik skulle säkerligen visa frekventa besök på sajter som Apolloresor och Greekdate.com. Den verkligt intressanta observationen är att det för svenskar i dag uppenbarligen är lättare att stava till tzatziki än till kalops.

Ugnspannkakan andra plats är inte heller förvånande. Visserligen publiceras i snitt en kokbok dagligen i Sverige. Visserligen utgörs bokhyllan i många hem nästan enbart av kokböcker. Men vilka är det som står framme? Inte vill man som matlagare skylta med sitt behov av ”Stora kokboken”? Nej, och när det kniper i pannkakstarmen rafsar man dörför förgäves bland praktvolymerna av ”Vegetarisk sushi i mästarklass”, ”Odla din egen tryffel” och ”Laos: Det okända matlandet”. Kokboken med alla de där basrecepten man verkligen lagar ligger gömd på ett ytterst finurligt ställe som undflyr en när blodsockerhalten ligger i nivå med Cola Light.

Personligen skulle jag aldrig nedlåta mig till att googla för att få fram recept på något så trivialt som ugnspannkaka. Jag gör det som alla rutinerade matproffs gör: ringer mamma.

Som trea på listan hittar vi Flygande Jakob. Det finns ting som är obegripliga; som ormens väg på hälleberget och hur lejonparten av unga svenska män oberoende av samhällsklass är övertygade att om att kombinationen grädde, banan och jordnötter är ett starkt verkande afrodisiakum. Någon annan förklaring kan inte finnas att rätten så gott som alltid lagas vid första middagsdejten i hemmet. Den näst vanligaste rätten är fläskfilé med curry och – gissa vad! – grädde, banan och jordnötter. Jag är övertygad om att det snart dyker upp en studie som visar att en Flygande Jakob-middag ökar chansen till intimt umgänge med upp till 28 procent jämfört med en kontrollmåltid bestående av en så kallad fräsch sallad.

En närmare analys av sökhistoriken hos Flygande Jakob-googlarna skulle säkerligen visa att nästan alla är män mellan 20 och 25 och att nästa sökning i hela 13 procent av fallen är ”viagra snabbt billigt”.

För övrigt innehåller inte heller resten listan några större överraskningar. Möjligen kan vi känna ett sting av medlidande över det monumentala gastronomiska fiasko som kan spåras i sökhistoriken hos de otaliga googlare som först googlat efter kladdkaka och två timmar senare förtvivlat googlar efter ”kladdig kladdkaka”.

Lisa Förare Winbladh
Matskribent och bloggare på Taffel.se

Följ ämnen i artikeln