Regeringens politik har gjort samhället sämre för kvinnor
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2012-01-02
Veronica Palm (S): Bra att Reinfeldt ser mäns våld mot kvinnor – men det räcker inte
Fredrik, jag vill ge dig en eloge för att du pratar om de svåra frågorna om mäns våld mot kvinnor. Jag är stolt över att bo i ett land där det inte är konstigt att statsministern peka på brister i jämställdheten. Men som ytterst ansvarig politiker räcker inte det. Problemet är inte att så många i det här landet talar för att män ska få slå kvinnor, problemet är att så lite görs för att undanröja våld i nära relationer.
Jag är feminist. Det betyder att jag orkar se kvinnans strukturella underordning och att jag väger varje politisk reform utifrån hur den kan bidra till att bryta denna könsmaktsordning. Det yttersta beviset på att Sverige fortfarande är ett ojämställt land är att nära 200 kvinnor under det senaste decenniet mördats av någon de älskat och litat på.
Om bokslutet för nästa tio år inte ska vara lika nedslående krävs mer än att bara se problemen. För att kunna lämna ett destruktivt förhållande och hot om våld krävs att kvinnan har den reella möjligheten att göra valet. Det krävs en politik med genusglasögon som i grunden reformerar samhället så att makten mellan män som grupp och kvinnor som grupp utjämnas.
De senaste åren har utvecklingen dock gått i motsatt riktning. Bara under din regerings tre första år ökade gapet mellan mäns och kvinnors månadsinkomster med hela 1066 kronor. Skillnaden i sysselsättningsgrad mellan kvinnor och män är i dag fem procentenheter – den högsta på nästan 20 år. Bara 66 procent av de sysselsatta kvinnorna arbetar heltid, motsvarande andelar för män är 89 procent. Vårdnadsbidrag och försämrad föräldraförsäkring befäster gamla traditionella könsroller.
Sammantaget: din regering har försämrat kvinnors möjligheter att göra egna fria livsval. Mitt nyårslöfte till dig är att jag kommer fortsätta granska regeringens arbete ur ett jämställdhetsperspektiv.
Med vänliga hälsningar och en önskan om ett gott nytt år,
Veronica Palm
Riksdagsledamot (S)