Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Självklart ska snuset smakmärkas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-02-17 | Publicerad 2015-02-04

Fjellner och Schlyter: EU kan vara dumt – men inte så dumt

I dag presenterades utredningen om hur Sverige ska genomföra EU:s nya tobaksdirektiv. Utredaren Göran Lundahl menar att de nya EU-reglerna tvingar Sverige att förbjuda smakmärkning av snus.

Det stämmer också om man läser texten som en bokstavstroende läser Bibeln. Men det var inte lagstiftarens avsikt. Att snus inte är undantaget kraven på smakmärkningsförbud är en tabbe som man missade att rätta till, i paritet med ett feltryck. EU kan vara dumt, men EU är inte så dumt. Vi vet, för vi var med och stiftade lagen. Carl som ansvarig för direktivet i gröna gruppen och Christofer som pådrivande för undantaget för snus.

Vi lyckades se till så att snus undantas från det generella förbudet om smaksättning av tobaksprodukter. Det är något vi är helt överens om att vi ska bestämma om i Sverige. Snus är förbjudet i alla andra EU-länder utom i Sverige. Därför är det naturligt att vi fattar beslut om snuset själva i Sverige. Varför skulle EU ha synpunkter på snuset om det ändå inte får säljas i EU?

Förbudet mot smakmärkning av tobaksprodukter kom mot bakgrund av att EU ville förbjuda mentolcigaretter. Det förbudet och en del annat i direktivet har vi olika åsikter om. Men vi är helt eniga i att syftet med de nya märkningsreglerna inte var att förbjuda smakmärkning av snus. Men det riskerar nu att bli en oavsiktlig konsekvens av de nya reglerna då man helt enkelt missade att uttryckligen skriva att snus är undantaget både från förbudet om smaksättning och smakmärkning. Dessa regler står på två olika ställen i direktivet och när den ena ändringen gjordes glömdes den andra bort, ett tekniskt misstag som upptäcktes innan de nya reglerna klubbades, men många ansåg då att det var försent att gå in och ändra i texten.

Vi lyckades därför inte rätta till misstaget, men det var en allmän uppfattning bland alla oss som var med och beslutade om detta att Sverige fick bestämma såväl smaksättning som smakmärkning själva. Att snus inte uttryckligen undantas från förbudet om smakmärkning betyder alltså inte att Sverige nu tvingas förbjuda smakmärkning av snus. Det är helt upp till svenska politiker och myndigheter.

Sverige vill ofta vara bäst i klassen på att införa nya EU-regler. Men man behöver faktiskt inte vara bäst i klassen på att införa EU:s tryckfel. Dumma regler eller direkta misstag i lagstiftningen ska man ta strid mot, inte förklara och försvara. Sverige måste använda det handlingsutrymme direktivet ger till rimliga tolkningar. Utredaren må möjligen tvingas ta hänsyn till bokstaven i lagen, men Sverige kan i lugn och ro besluta om hur vi ska reglera smaksättning och hur dessa ska stå på förpackningen.

Det finns många exempel på övernitisk eller rent av felaktig implementering av EU-regler, allt ifrån Tullverkets extratullar på mobilladdare till försök att förbjuda ostkaka eller bullbak på dagis. Det minskar oförtjänt förtroendet för EU.

Det enda rimliga är att så länge det säljs smaksatt snus så ska smaken också få märkas ut på förpackningen. EU tillåter smaksatt snus i Sverige och därför är det helt uppenbart att snus också är undantaget från märkningskraven i direktivet. Ingen kommer att jaga Sverige för att vi gör rimliga tolkningar av konstiga eller felaktiga regler.

Christofer Fjellner

Europaparlamentariker (M)

Carl Schlyter

Fd. Europaparlamentariker (MP)

Ordförande i riksdagens EU-nämnd