”Burmas framtid kan avgöras av Kina”
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-28
Kristian Brangenfeldt och Frida Perjus: ”Om det blir ett nytt blodbad i Burma måste OS i Peking bojkottas”
I Burma demonstrerar nu 100-tusentals människor för demokrati och mot militärregimen Ett av världens fattigaste länder står vid ett vägskäl. Antingen inleds förhandlingar mellan militärregimen och oppositionen eller så riskerar händelserna i augusti 1988, då tusentals fredliga demonstranter dödades, att upprepas. Redan har den burmesiska regimen skjutit ihjäl, misshandlat och gripit flera munkar. Slutar demonstrationerna med massmord på buddhistiska nunnor, munkar och andra fredliga demonstranter måste Sverige bojkotta OS i Kina 2008. För det är Kina som har avgörandet i sin hand.
Världens ledande idrottskvinnor och idrottsmän kan inte samlas till tävling och fest i Kina om grannlandet Burma badar i blod. Hela OS-tanken skulle bli besudlad. En av de främsta idéerna bakom OS är att män och kvinnor från världens länder umgås och tävlar under fredliga former och skapar förståelse för varandras kulturella och religiösa traditioner. Om värdlandet inte använder sin makt att stoppa ett uppseglande blodbad i grannlandet borde ingen idrottare resa dit för att tävla.
Den styrande burmesiska juntan tar inga hänsyn till sitt folk. Den anser sig inte behöva göra det. Den är nästan oåtkomlig och gömd i djungeln i sin nybyggda huvudstad. Men den är beroende av Kina; av Kinas handel, vapenleveranser och politiska stöd. Den kinesiska regimen har därmed makt att påverka militären och hindra dem från att använda våld. Men i dag underlättar Kina för Burmas militärjunta genom att bryta den ekonomiska blockad som många andra länder upprättat mot landets regim. Kina befinner sig nu inför OS i ett känsligt läge, och kan vara mer påverkbart. Det är därför viktigt att omvärlden nu påpekar det ansvar för utvecklingen i Burma som Kina har.
Det är uppenbart att den kinesiska ledningen har direktkonakt med generalerna i Burma. Tidigare har Kina gett hoppfulla signaler om att man ”hoppas att den demokratiska processen ska fortsätta” och att man ”önskar stabilitet och utveckling” i sitt södra grannland. Men de senaste dagarna har det kommit oroande signaler om att ”Kina framförallt inte lägger sig i andra länders inre förhållanden”. Betyder det att Kina gett den burmesiska militären fria händer?
Med ett blodbad i Burma kommer OS i Kina 2008 att förknippas med de skandalösa olympiska spelen i Berlin 1936 som gav legitimitet åt nazisterna i Tyskland. Ett blodbad i Rangoon skulle föra tankarna till nazismens förtryck av den demokratiska oppositionen i 30-talets Tyskland och till angreppet på oppositionen på Himmelska Fridens Torg i Peking.
Dödskjutningarna i Burma den 8 augusti 1988, på dagen 20 år innan OS i Peking ska invigas, när tusentals demokratikämpar dödades, väckte avsky över hela världen. Sedan dess har militären vid upprepade tillfällen mördat oppositionella. I Burmas djungler pågår i dag ett krig mot olika etniska minoriteter där tusentals tvångsrekryterade soldater går under.
Under första halvåret 2007 arbetade vi med att stödja det demokratiarbete som burmesiska flyktingar i Thailand bedriver i exil Då fick vi inblick i de villkor som det burmesiska folket lever under. Nästan alla vi mötte har anhöriga som dödats i striderna i Burma. Skrämmande många saknade en arm eller ett ben som de förlorat när de trampat på någon av de förrädiska landminor som landet är fullt av.
Världen, framför allt Kina, kan förhindra ännu ett blodbad i Rangoon. Världen kan ge Burma en verklig chans att bli en demokrati. Nu finns en chans och en öppning. Vi måste därför visa att världen står enad bakom Aung San Suu Kyi och hennes politik för demokrati och försoning. Precis som vi stod bakom Nelson Mandela och kampen mot apartheid. Kina är nyckeln. Det är Kina resten av världen bör ställa till svars.
Om våldet segrar i Burma bör Sverige visa sitt avståndstagande genom att bojkotta OS i Kina. Redan i dag kan våra idrottsstjärnor visa sitt stöd för det burmesiska folkets kamp för rättvisa. Vi hoppas att få se Carolina Klüft och Susanna Kallur i spetsen för kraven på demokrati i Burma. Den svenska olympiska kommittén måste redan i dag sända ett tydligt budskap till Peking: Om ledarna i Kina tillåter militärregimen i Burma att strunta i folkets krav på reformer och ett nytt blodbad sker i Rangoon, då stannar hela den svenska truppen hemma i protest. Vi hoppas att ordförande i Sveriges olympiska kommitté Stefan Lindeberg ser och tar den chans han har att stödja ett frihetslängtande folk.
Debattörerna
Kristian Brangenfeldt
och Frida Perjus
f.d. biståndsarbetare hos den burmesiska oppositionen i Mae Sot, Thailand.