Låt Hübinette få jobba kvar, SVT

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-06

Ulf Bjereld, 52: Hon blir inte en sämre journalist för att hennes syster är minister

Karin Hübinette fick sparken när hennes syster Hillevi Engström blev ny minister.

Den uppskattade SVT-journalisten Karin Hübinette tvingas med omedelbar verkan lämna sina uppdrag som programledare för ”Aktuellt” och ”Agenda”. Anledningen är att hennes syster, Hillevi Engström (M), utnämnts till arbetsmarknads­minister. Chefen för ”Aktuellt” och ”Agenda”, Eva Landahl, motiverar beslutet med att ”det hade blivit svårt med trovärdigheten utåt att ha en programledare i de här två programmen som kanske måste intervjua sin egen syster” (AB 5/10).

”Aktuellt” och ”Agenda” är två av SVT:s mest inflytelserika program och självklart måste redaktionsledningen vårda programmens trovärdighet och opartiskhet med full kraft. Men jag tycker mig under valrörelsen ha sett tendenser till en medial valhänthet i hur man skall förhålla sig till journalisters och inbjudna experters politiska och samhälleliga engagemang.

Oron tycks ha triggats igång av ”avslöjanden” under sommaren att såväl TV4:s som Svenska Dagbladets retorikexperter var medlemmar i Folkpartiet. Hysterin kulminerade i samband med en partiledardebatt om skolan i programmet ”Skolfront” i SVT1 den 6 september, då kvällspressen basunerade ut att programledaren under gymnasieåren haft ett förhållande med Maria Wetterstrand samt för 20 år sedan (!) varit medlem av Ung Vänster.

Visst är det problematiskt med släkt- och vänskapsband mellan journalister och politiker. Men det stora problemet uppstår när redaktionsledningarna abdikerar, och i stället för att själva bedöma den enskilde medarbetarens förmåga att agera journalistiskt professionellt försöker formulera generella regler för något som inte går att i detalj reglera. Är det verkligen själva systerskapet mellan Karin Hübinette och Hillevi Engström som är problemet? Var bör då gränsen sättas för denna typ av jäv? Halvsyskon? Kusiner? Grannar? Barn på samma dagis?

Nej, att Karin Hübinette är syster med Hillevi Engström är i sig inget giltigt skäl att beröva henne programledaruppgiften. Det giltiga skälet vore i stället om SVT-ledningen menade att de inte trodde att Karin Hübinette skulle kunna genomföra sin journalistiska uppgift på ett professionellt sätt. Men det säger man inte och det tror jag inte man menar heller. I stället gömmer man sig bakom formellt släktskap och praktiska svårigheter (”kanske måste intervjua sin egen syster”). Men i så fall borde väl problemet ha gått att enkelt hantera genom att Karin Hübinette inte utövade programledarrollen just i de inslag när Hillevi Engström medverkar i ”Aktuellt” eller ”Agenda”.

På samma sätt är det med journalisters och experters politiska tillhörigheter. Själv framträder jag gärna i min profession som statsvetare samtidigt som jag synliggör mitt engagemang inom Sveriges kristna socialdemokrater – Broderskapsrörelsen. Men jag propsar inte på att varje enskild expert eller journalist måste inleda sin rapportering med en politisk självbekännelse. Ska K G Bergström konsekvent presenteras som ”tidigare aktiv inom Moderaterna”? Ska statsvetaren Tommy Möller presenteras med att han har ett förflutet i den borgerliga studentföreningen Heimdal? Självklart inte.

Jag tycker mig se en spirande dröm om den politiskt och släktskapsmässigt obefläckade journalisten. Min aning förstärks av att Sveriges Radio tidigare hanterat en motsvarande situation helt annorlunda. Under Thomas Bodströms tid som justitieminister tilläts hans syster Cecilia Bodström vara chef för SR Ekots aktualitetsprogram, ”P1 morgon”, ”Studio ett” och ”God morgon världen” samt vikarierade som program­chef för Sveriges Radio P1.

En sådan obefläckad journalist finns inte och det ska vi vara tacksamma för. Journalister är människor av kött och blod, med politiska åsikter, med styrkor och tillkortakommanden. Det är dessa egenskaper som gör det möjligt för journalisten att värdera och bedöma skeenden, annars kunde journalisten lika gärna ersättas av en maskin.

Så bejaka journalisten som en levande människa och låt Karin Hübinette fortsätta att lika förtjänstfullt som tidigare leda ”Aktuellt” och ”Agenda”.

Ulf Bjereld