– Rödgrönas strategi var lite för uppenbar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-17

Elaine Bergqvist.

Helhetsintryck

Alliansen: Det är ingen större skillnad mot gårdagen. Det är samspelta, sakliga och fokuserade. Det som möjligen försämrar Alliansens trovärdighet inledningsvis i dag är Maud Olofsson som mest ser bekymrad ut när hon pratar. Istället för Eriksson har hon fått Wetterstrand som motståndare. Reinfeldt håller låg profil, men när han talar så gör han det med pondus.

De Rödgröna: Sahlin står för inledningen och inleder starkt. Att Wetterstrand är där gör stor skillnad och förmodligen är Sahlin mer trygg med henne. Wetterstrands närvaro lyfter De Rödgröna, borta är Erikssons rop om ”Ni ljuger” istället tillkommer Wetterstrand som är skickligare på att få in budskap, inte bara få ut dem. Den gemensamma taktiken för blocket är att attackera Alliansen med patosargumentaton, i detta fall frågan om sjukförsäkringen. Strategin var den samma som igår då Sahlin tog upp exemplet om Maria.

Styrkor

Alliansen

Reinfeldt: Reinfeldt håller låg profil, frågan är om det är medvetet för att lyfta sina kollegor? Det har effekt, varje gång Reinfeldt pratar är det stort fokus, att han dessutom står i mitten förstärker intrycket av hans auktoritet. Att han pratar monoton gör att det känns sant, som att han läser direkt ur faktaboken utan några egna värderingar. Det var bra att han erkände bristerna i sjukförsäkringen men balanserade upp med att betona ambitionerna för att det måste förändras.

Hägglund: Även Hägglund kör en saklig linje, humorutrymmet är obefintligt så här nära inpå valet. Det han tappade igår på frågan om sjukförsäkringen argumenterade han för i dag; ”Det ska inte vara så att de som inte kan arbeta ska tvingas till det”. Han ser glad ut när han pratar om något positivt och bekymrad när han beskriver det som är komplext.

Olofsson: Inleder vacklande men avslutar starkt. Hennes ”förenkling” av invandrare som företagsamma förklara hon tydligt att ”det är viktigt att lyfta fram fördelarna med dem”. Hennes sluttal är varmt, muntert och målgruppen är ungdomarna. Hon talar i du-form, effektivt sätt att skapa närhet till lyssnarna och få dem att känna att hon talar direkt till varje enskild person.

Björklund: Argumenterar skickligt för att integration börjar med jobb. Björklund lyckades lätta upp stämningen med en humoristisk attack mot Ohly: ”Ohly, du opererade ditt knä på Sophiahemmet och du studsar ju fram och friade i går, vad är problemet?” Han knyter ihop debattpåsen med att definiera vad den innebär att vara Liberal, det var snyggt: ”Tänker du liberalt, rösta liberalt”

Rödgröna

Sahlin: Sahlins styrka är att hon svarar på frågorna och tar upp konkreta och verkliga exempel som är lätta att sätta sig in i. Hon tog balanserade innehållet med att väva in siffror i attackerna ”Maud Olofsson vet hur man gör av med pengar, hon har sänkt skatten med 70 miljarder, men det har inte skapats jobb”, ”Om ni får fortsätta så blir det 40.000 till utförsäkrade”. Det var skillnad mot gårdagens grundlösa attacker ”Du ljuger!”. Hon pratar även om SD enkla syn på invandrare: ”Invandrare som jobbar tar jobben enligt SD, invandrare som inte får jobb tar bidragen enligt SD”.

Wetterstrand: Är tillbaka som den sakliga och träffsäkra Wetterstrand hon brukar vara. Hon framstår inte som lika arg som i utfrågningen utan mer målinriktad, men det märks att hon är irriterad på Olofsson. Hon har många slagkraftiga och bevingade attacker: ”En skattesänkarlinje blir inte en jobblinje bara för att man kallar den för det”. ”Skattesänkningar i all ära, men inte till viket pris som helst.” ”Det ska löna sig att arbeta låter bra, men här är baksidan: det ska kosta som tusan att bli sjuk!” Mycket slagkraftig och målande anekdot i sluttalet.

Ohly: Citerar Fredrik Reinfeldt för att attackera Björklund. Hans attacker är lågmälda men giftiga och de får Björklund att småle: ”Din syn på skola är gammaldags och din syn på arbete är medeltida.” Han sammanfattar med att ge Sahlin PR denna gång:”Rösta för Sveriges första kvinnliga statsminister”.

Svagheter

Alliansen

Reinfeldt: Med den monotona röst och enformiga mimik Reinfeldt har riskerar hans personliga exempel kännas känslolösa ”Som pappa till en flicka så vill jag att hon ska få bra inlärningsmiljö”.

Hägglund: Var stark idag, svårt att hitta fallgropar.

Olofsson: ”Men det där är inte sant” säger Olofsson när Wetterstrand pratar. Hon går upp i ton i röst alldeles för mycket och det låter som det mesta hon säger är frågor istället för påståenden. När hon pratar med Wetterstrand så låter det som hon pratar med ett barn som behöver lugnas ned, det kanske förklarar Wetterstrands irritation på henne.

Björklund: Var stark idag, svårt att hitta fallgropar.

De Rödgröna

Sahlin, Ohly och Wetterstrand: När de hade chans att ställa Reinfeldt fler kritiska frågor så fokuserade alla på sjukförsäkringen. De må vara Alliansen akilleshäl ikväll, men det kan också få folk att tro att Alliansen är vattentäta på alla andra områden. Strategin var lite för uppenbar, den var effektiv igår men frågan är om det har samma effekt två gånger.

Elaine Bergqvist