”Sahlin såg ut som en statsminister”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-12

Retorikexpert Elaine Bergqvist analyserar partiledarduellen mellan Reinfeldt och Sahlin

Elaine Bergqvist.

Huvudbudskap:

Sahlin:

”Vill du ha en regering som sätter solidariteten och välfärden först – rösta på en Rödgrön regering”.

”Vi vill inte sänka skatter för att det ska bli möjligheter till välfärd i hela Sverige, även i glesbygden”.

”Vi i Sverige måste investera i ett omställningssystem för att bli miljövänligare.”

”Jag är den enda statsministerkandidaten som har en politik som vill ta bort skatteklyftan”.

”Förortssverige förtjänar mycket utrustning”.

Reinfeldt:

”Rösta tydligt, ge Sverige en stabil regering – rösta på Alliansen.”

”Vi vill locka företag till glesbygden för att på så sätt skapa jobb där”.

”Jag kommer alltid att hävda att jobb ska komma först”.

”Vi vågar säga innan valet att vi inte höjer bensinskatten”

”Vi har jobbpolitik, du har inget svar”.

”Det som ger fler jobb bär upp våra välfärdsambitioner”

Helhetsintryck:

Sahlin: Har på sig helsvart kostym och byxor, ser statsmannamässig ut. Hon står rakt och ser säker ut. Smart klädval av Sahlin då hennes trovärdighet (etos) tidigare har varit att hon varit en kvinna från folket som vågat säga det hon tycker men det har också varit hennes akilleshäl som statsminsterkandidat. Idag såg Sahlin ut som en statsminister och hon pratade mycket snabbare än hon brukar, något som blir en stor fördel för henne idag. Sahlin höll ovanligt hög retorisk nivå idag.

Reinfeldt: Ser som vanligt ut som den statsminister han är. Han har en allvarsam ton men är inte lika raljerande som han tenderade till att vara i debatten i tv4. Reinfeldt ser fokuserad ut och har ändrat sin retorik något. Förut var han mer saklig och kryddade budskapet med siffror(logos), idag inkluderar han svenska folket då han delger tillfällen som han träffat dem. Något som ger en värme till hans annars sakliga person. Jag har aldrig sett Reinfeldt göra så bra i från sig som han gjorde i denna debatt.

Kroppsspråk:

Sahlin: Är fokuserad på Reinfeldt och ser allvarlig ut. Hon nickar för att bekräfta att hon lyssnar, men när Reinfeldt säger något som hon tycker är åt skogen så skakar hon på huvudet. Kroppsspråket är i harmoni med det hon säger. Hon har en näve knuten mot bordet och andra handflatan öppen, det visar att hon både har frustration och hopp.

Reinfeldt: Ansiktsuttrycket ser ut som det gjorde 2006, som en ledsen hund. Men det var också det som väckte sympatier när Persson raljerade över Reinfeldt samma år. Kanske har det samma effekt 2010? Det som har ändrats är resten av kroppsspråket när Reinfeldt pratar om att bära upp välfärdsambitioner så riktar han handflatorna mot taket. Han har ett mer dynamiskt och öppet kroppsspråk mot förr – något som inger förtroende.

Återkommande ord/fraser:

Sahlin: ”Det är inte värdigt”, ”Sverige”, ”Ansvar”, ”Ungdomar”, ”Måste”, ”Åtagande”,

Reinfeldt: ”Jobb”, ”Arbete”, ”Viktigt”, ”Mot”, ”Sverige”, ”Människor”,”Ansvar”.

Bevingade ord:

Sahlin: ”Man ska kunna älska bilen, men kunna hata bensinen”.

Reinfeldt: ”Sätt inte ideologi framför människokontakt”

Argumentation:

Sahlin: Idag har Sahlin en mer resonerande retorik. Säger Reinfeldt något som hon tycker är vettigt medger hon det ”Jag tycker det du säger är bra, men” och sedan går Sahlin över till att propagera för Den Rödgröna politiken. Så tyngdpunkten låg inte främst på att sänka Reinfeldt idag utan föra fram De Rödgrönas politik. Hade hon haft den är jargongen och retoriken från början så hade hennes opinionssiffror förmodligen sett bättre ut idag. Dock hade hon behövt fler fakta och siffror i sin argumentation, idag blev det mer påståenden.

”Ni satsar mycket, men mer på vägar och mindra på järnvägar”

”Socialbidragstagarna har blivit fler och fler”.

Reinfeldt: Även Reinfeldt är skickligare än vanligt idag. Vid sidan av hans logos-argumentation inkluderar han etos – egna erfarenheter för att stärka trovärdigheten och bilden av mer folklig statsminister som inte bara pratar siffror utan också folk: ”Jag har suttit med ungdomar hela våren…”

Hans tes är att Sverige har det bra och argumenten är konkreta då han kör en jämförelseargumentation mot hur det såg ut när S regerade mot hur det ser ut idag: ”Sverige hade förtidspensionerat 145 personer per dag. Idag förtidspensionerar vi 50 per dag, det är mycket det också, men vi har fått ner antalet.”

”Sverige har världens mest ambitiösa klimatmål”

Retoriska giftpilar:

Sahlin:

”Jag önskar att du kunde vara mer ärlig”.

”Vilken verklighet lever du i?”

”Du har varit statsminister i fyra år nu och varje problem du möter skyller du på en S-regering, det är dags att ta ansvar”.

Reinfeldt:

”Vi har jobbpolitik, du har inga svar”.

”Det finns något ni aldrig, aldrig gör. Ni ser inte till att det finns pengar kvar i plånboken om man jobbar.”

”För inte tillbaka Sverige till passivitet”.

”Sverigedemokraterna är ett ansvarslöst parti”.

”Jag är orolig för att er politik drar isär Sverige”.

Fallgropar:

Sahlin: ”Där uppe” sa Sahlin om Norrland vid ett tillfälle och det kan tolkas som exkluderande för dem som bor i Norrland.

”Socialbidragstagarna har blivit fler och fler”. Det här är ett konkret exempel på när ett budskap går ut, men inte in. Istället för att säga att bidragsberoende blir fler och fler skulle hon gett siffror på skillnaden, en jämförande argumentation som Reinfeldt hade.

Reinfeldt: Täppte till de fallgropar han hade i TV4-duelllen. Hans sifferretorik fick fler exempel då han träffat folket, så det var svårt att hitta fallgropar idag.

Elaine Bergqvist