Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Lyxhetsen driver fler i skuldfällan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-19

Mats Odell (KD) och Charlie ”Lyxfällan” Söderberg: Trots bättre tider och hyggliga inkomster blir allt fler skuldsatta

Både den privata och den offentliga sektorn kan med enkla medel minska risken för att svenskar hamnar i skuldfällan, skriver dagens debattörer. DENNA BILD ÄR ETT MONTAGE

Magnus Uggla fick 1997 en hit med låten­ ”Kung för en dag”, en låt som handlar om att vi när löningen kommer unnar oss det lilla extra utan att tänka på morgondagen. ”Det är värt att leva fattig ett tag, om man får vara kung för en dag”, konstaterar låtskrivaren lakoniskt.

Många i vårt land lever med knappa marginaler och kan inte ens drömma om att leva ut låtens devis att vara ”Kung i baren”.­Vi ser fler och fler skuldsatta med hyggliga inkomster, fler och fler med dyra lån för konsumtion, avbetalningar och kortkrediter. n.

När pengar saknas på kontot blir ett snabbt lån lösningen för att ha råd med shoppingturen, utlandsresan eller krogrundan. Vi ser fler och fler skuldsatta med hyggliga inkomster, fler och fler med dyra lån för konsumtion, avbetalningar och kortkrediter.

Här är fem steg som kan bryta trenden:

Privatekonomi på schemat. Skolan ska rusta oss för att klara det väsentliga i livet. Därför är det obegripligt att det inte inkluderar en god utbildning i hur man håller i sin privatekonomi. Men det ska göras på rätt sätt – inte med pekpinnar och förmaningar. Skolan måste visa på de positiva cirklarna som skapas i en välskött privatekonomi, inte hota med alternativet.

Ökat ansvar för långivare. Ingen skulle­ bli överskuldsatt om det inte fanns någon som lånade ut. I dag har låntagare en närmast obegränsad möjlighet att söka lån från både små och stora långivare. Långivare är skyldiga att säkerställa att den som tar ett lån kan betala tillbaka. Men vad händer om de inte kan det? Vi anser att långivare borde­ ha skyldighet att erbjuda ”första hjälpen” när någon är på väg mot obestånd, till exempel att erbjuda en ekonomisk rådgivning.

Rätt skuldrådgivning i rätt tid. Den kommunala skuldrådgivningen fungerar många gånger dåligt. Några kommuner har inga egna rådgivare, i andra kan det gå månader innan hjälpen kommer. Här behöver lagen skärpas, både när det gäller rådgivningens innehåll och tillgänglighet. Ingen ska behöva vänta på hjälp i mer än en månad när det blir kris i ekonomin.

Finansiell folkbildning på arbetsplatser. Privatekonomi handlar i dag om mycket­ mer än att låna och spara i bank, inte­ minst när det gäller att fatta rätt beslut om vår pension. Det borde ligga i fackens och arbetsgivarnas intresse att anställda erbjuds hjälp i dessa frågor på arbetsplatsen. En trygg privatekonomi gör också att man blir en bättre och friskare anställd.

Sök hjälp innan det är för sent. Att prata pengar är mer eller mindre tabubelagt i Sverige. Det leder till att människor inte delar med sig av erfarenheter, och att vi inte tar hjälp i tid. Här behövs mer av frimodighet bland oss alla. Våga prata med nära och kära. Våga fråga en kollega om råd. Våga vara en krävande konsument på banken, precis som i snabbköpet, hos bilhandlaren eller i klädbutiken.

Om vi delar med oss mer av våra liv och försöker dämpa konsumtionshetsen så förbättrar vi möjligheterna att hjälpa varandra. Då kanske fler kan motstå frestelsen att vara kung bara för en dag och i stället bygger en trygg privatekonomi som håller livet ut.

Mats Odell
Charlie Söderberg