Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

”Gör det dyrt att stoppa konvojen”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-31

Hans Linde (V) kräver sanktioner mot Israel

Vi hade nog alla räknat med att Israel skulle försöka stoppa Ship to Gazas skeppskonvoj, men ingen kunde nog föreställa sig det övervåld som Israel visat. Omvärlden måste nu tydligt fördöma Israels agerande, kräva att de arresterade släpps och att de ansvariga för bordningen och övergreppen ställs inför rätta. Det är dessutom hög tid att vi börjar diskutera sanktioner mot Israel och mot de ansvariga i den israeliska ledningen. Israels övergrepp får inte än en gång passera utan konsekvenser.

I början av 2009 genomförde Israel ett 22 dagar långt anfallskrig mot Gaza-remsan. Den urskillningslösa beskjutningen skapade en humanitär katastrof; drygt 50 FN-byggnader och 21 hälsokliniker förstördes eller skadades, 100 000-tals Gaza-bor blev hemlösa och stora delar av befolkningen förlorade tillgången till rent vatten när reningsverk bombades.

Men lidandet för Gazas befolkning upphörde inte bara för att Israels anfallskrig avslutades. 1,5 miljoner människor har spärrats in på en yta som motsvarar den svenska ön Orust, på en Gaza-remsan som svårligen kan kallas något annat än världens största fängelse. Därför skapades Ship to Gaza, för att genom folklig solidaritet bistå palestinierna.



I mer än ett år har människor runt om i Sverige samlat in pengar till Ship to Gaza. Grunden för arbetet har varit en växande frustration över Israels blockad, men också över omvärldens oförmåga att förmå Israel att häva den. Det folkliga engagemanget visar att det finns en bred och stark solidaritet i Sverige för det palestinska folket. Jag har själv stått med bössor på Stigbergstorget hemma i Göteborg för att samla in pengar och förra veckan skänkte jag ett ton cement till projektet.

Ship to Gaza har varit tydliga med att hjälpen ska administreras av partipolitiskt oberoende organisationer. Rullstolar, mat och cement utgör dessutom knappast ett hot mot Israels säkerhet, däremot skulle det vara oerhört välbehövlig hjälp till Gazas lidande befolkning.



I dag försvarar Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon, från extremistpartiet Yisrael Beiteinu, bordningen med att konvojen skulle vara en ”armada av hat och våld” och anklagar fredsaktivisterna för att ha ”kopplingar till Jihad, Hamas och al-Qaida”.

Att fredligt och folkligt solidaritetsarbete döms ut som hat och att personer som författaren Henning Mankel och barnläkaren Henry Ascher anklagas för att vara al-Qaida-sympatisörer säger mer om dagens Israel än om Ship to Gaza.

Även från Israels megafoner i Sverige försvaras nu övergreppen. Bland annat Moderaternas Ungdomsförbund välkomnar bordningen. Om Carl Bildt med någon trovärdighet ska kunna stå upp för folkrätten och mot Israels våld måste han nu också ta avstånd från sitt ungdomsförbund.

Men oavsett hur omvärlden nu kommer att agera har Israels regering i dag med blod skrivit in sig i historieböckerna en av vår tids värsta förtryckarregimer, en regim som svårligen kan kallas för något annat än ”satans mördare”.

Hans Linde,
Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (V)