Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Självförtroendet verkar vara på topp”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-01

Retorikexperten Elaine Bergqvist analyserar Mona Sahlins tal

Sahlin ser pigg ut när hon kliver upp bakom talarstolen. På sig har lila kavaj och med sig har hon ett välskrivet tal. Metaforerna hon använder tyder inte på att den rödgröna regeringen vill göra något nytt ”vi ska reparera”, ”vi ska städa upp” utan snarare städa upp efter det som Sahlin kallar ”Högerhärvan”. Samtidigt är talet optimistiskt med ett uns av amerikansk inspiration formulerat som ”Sverige är möjligheternas land”. Sahlin har inte undgått moderaternas retoriska strategi som Schlingmann propagerat för. Moderatloggan har gått från kunglig blå till ljusblå, kläderna ska vara folkliga, bort ska pärlhalsband och kostym, strategiska ordval enligt Schlingmann ”inte förändring utan förbättring”. Den retoriska strategin konfronterar Sahlin med orden ”Moderaterna låtsades gå mot mitten i förra valet, men i dag vet vi att moderaterna står stilla.”

Huvudbudskap: Sahlin hade många anaforer (upprepningar av samma ord) och rim i talet idag. Bäst är hon när hon lämnar fokus på Alliansen och istället pratar om det hon vill göra för Sverige:

”Sverige ska vara ett möjligheternas land för alla.”

”Lyssna inte bara på vad alliansen säger, se vad de gör.”

Vi går upp för den svenska modellen.”

”Aldrig någon gång, aldrig någonsin, aldrig någonstans kommer jag låta Sverigedemokraterna få inflytande.”

”Lika makt och lön, oavsett kön.”

Sveriges kvinnor behöver inte fuskfeminister.”

Helhetsintryck: Självförtroendet verkar vara på topp och tonen i talet skvallrar om en visshet om att hon kommer kliva upp som Sveriges första kvinnliga statsminister 2010.

Kroppsspråk: Kroppsspråket är obefintligt och det är talarstolens akilleshäl, trots det väljer de flesta politiker att stå bakom den. Förutom det tittar Sahlin till 50% i manus och 50% mot publiken. Sveriges politiker har inte prompters som de amerikanska.

Retoriska giftpilar mot Alliansen: ”Fuskfeminister”, ”Orättviseexperimentet”, ”Högerhärvan” ”Sveriges kvinnor har halkat efter när vi har en jämställdhetsminister som vägrar kalla sig feminist bara för att det finns vänsterpartister som gör det.”

Återkommande ord/fraser: ”Kära vänner”, ”Solidaritet”, ”Jag är beredd”,”Det ska löna sig”, ”Fuskfeminister”, Högerhärvan”, ”Regeringen Reinfeldt”, ”Stupstock”

Fallgropar

”Det kommer bli tufft, ful och jämt i detta val.” Frågan är om Sahlin är öppen för en pajkastningdialog med denna mening.

”Stupstocken i sjukförsäkringen ska bort.” Internterminologi och metaforer från antiken förstår inte alla, ändå envisas Sahlin att använda ordet ”stupstock”.

”De ska löna sig att arbete, men det ska löna sig att ha arbeta!” här gör Sahlin en felbetoning på sista ordet som kan ge en känslan av att hon inte skrivit talet själv. Vilket inte är ovanligt, men något som helst inte ska skina igenom för lyssnarna.

Elaine Bergqvist, retorikkonsult vd för Snacka Snyggt AB