Ge besked om EMU, borgare!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-16

Jonas Sjöstedt (V): Tänker ni avskaffa kronan efter valet – och blir det folkomröstning?

I var mans plånbok efter valet?

Ett av de viktigaste vägvalen för Sveriges ekonomiska politik under kommande år är frågan om vi ska avskaffa vår valuta och i stället anslutas till EU:s valutaunion. Vi i de rödgröna partierna har gett besked om att någon om EMU-anslutning inte blir aktuell under den kommande mandatperioden. Folkets nej från omröstningen 2003 kommer att respekteras om vi vinner valet. Men vad händer om vi får en ny borgerlig regering efter valet i september? Det måste allianspartierna svara på i god tid innan valet.

Euron är i djup kris. De djupa ekonomiska problemen i länder som Grekland, Portugal, Italien, Irland och Spanien får hela europrojektet att skaka. Krismötena i Bryssel avlöser varandra – ändå saknas det en tydlig politik för om eller hur EU ska hjälpa de euroländer som är värst drabbade. Kristecknen hopar sig, allra värst ser det ut för Grekland som snart kan få akuta betalningsproblem, har svårt att låna upp pengar och där spararna rusar till banken för att ta ut sina besparingar. Men Greklands problem är bara toppen på ett isberg.

Euron gav under några år låga räntor som kraftfullt bidrog till den spekulationsbubbla som nu brister i flera länder. När länderna saknar egen valutapolitik återstår bara ett stålbad av nedskärningar och lönesänkningar för att försöka ta sig ur krisen. Om Sverige hade varit en del av EU:s valuta hade vi haft högre räntor, en övervärderad valuta och därmed högre arbetslöshet. Om vi går med nu riskerar vi att på allvar dras in i eurokrisen. Dessutom blir euron ännu sämre fungerande som valuta om fler länder med behov av olika valutapolitik ansluter sig.

Trots detta vill de borgerliga partierna att vi ska anslutas till euron. Det är som att kliva på ett skepp i sjönöd. Allra ivrigast är Folkpartiet. Partiet vill slå fast ett nytt datum för en svensk folkomröstning i frågan. De anser att valutaunionen fungerar så felfritt att de ekonomiska konsekvenserna av en svensk anslutning inte ens måste utredas innan vi går med. Även de andra borgerliga partierna verkar i princip vara för en svensk EMU-anslutning och en ny folkomröstning under kommande mandatperiod.

På väg in i EMU:s tredje steg, den gemensamma valutan, måste den svenska kronan låsas till euron med fast växelkurs. Det samtidigt som eurons framtida stabilitet och värde är osäkrare än någonsin. Denna väg har vi provat förut. Under tidigt 90-tal var det envisa försvaret av den fasta växelkursen till eurons föregångare en kraftigt bidragande orsak till den djupa kris med massarbetslöshet som vi då hamnade i. I dag genomlider Lettland samma medicin. Med sin valuta låst till euron har deras verktyg mot krisen varit enorma lönesänkningar och rena slakten av välfärden. Trots det är arbetslösheten skyhög.

Väljarna har rätt att få besked i god tid innan valet. Vill högeralliansen att vi ska avskaffa kronan och anslutas till EU:s valutaunion? Hur ska detta isåfall gå till? Genom en ny folkomrösting? När?

Jonas Sjöstedt, Umeå
Jens Holm, Stockholm
Tidigare EU-parlamentariker, nu kandidater till riksdagen, för Vänsterpartiet