Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Fri cannabis kan stoppa nätdrogerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-14

”Vi följer lagen.” Så försvarar sig de skrupellösa asgamar som tjänar grova pengar på att sälja kemikalier på nätet, företrädesvis till ungdomar, för att användas som berusningsmedel. GHB, GBL och allt vad de hittar på är lagliga att sälja tills ett förbud införs mot det aktuella preparatet. Detta är en följd av att man tekniskt sett inte kan förbjuda något som inte finns. Eftersom en naturlig tröghet är (och bör vara) inbyggd i lagstiftningsprocessen hinner en ny drog spridas på marknaden innan lagstiftaren hinner med. När ett förbud väl är på plats har nya droger uppfunnits och marknadsförs.

Ungefär lika ofta som man läser fruktansvärt tragiska nyheter om ungdomar som dör av dessa nätdroger, kan man läsa hur människor kastas i fängelse för att de odlat cannabis och sålt till människor. Mig veterligen inträffar inga dödsfall av cannabisrökning, ämnet används också medicinskt och på många håll i världen pågår legalisering i olika grad.

Utan att ta ställning till om vi bör följa efter i Sverige, måste väl ändå alla hålla med om att förhållandet saknar all form av proportionalitet? Det ena dör folk av – det är lagligt. Det andra är, om inte ofarligt, så i alla fall inte dödligt – det är olagligt och belagt med hårda straff.

Cannabis har en mångtusenårig tradition och nämns i Gamla testamentets hebreiska text. Det är ett berusningsmedel som är väl utprovat genom historien och även om det säkert är möjligt att överdosera, är det i alla lägen en mycket hälsosammare produkt än de högaktiva laboratorieprodukter som kan köpas och säljas utan risk för att hamna i klameri med rättvisan.

Säkerligen kan folk argumentera för att ett friare cannabisbruk skulle leda till ett större intresse för att experimentera vidare med andra typer av berusningsmedel, och att ungdomarna därför ändå skulle komma till de livsfaliga kemikalierna så småningom, men det finns också en tänkbar substitutionseffekt. Att en del av den mängd nätdroger som florerar bland ungdomarna idag skulle bytas mot cannabis.

Som situationen ser ut idag, borde saken åtminstone vara värdig att utredas.

Johan Hedin