Veganen: Nej!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-03

Ludvig Lindström, 34, djurrättsaktivist och ordförande för Charity International, pratar julskinka med debattredaktionens Björn Berglund:

Ludvig Lindström är utsedd till Europas sexigaste vegetarian av djurskyddsorganisationen PETA. På Ludvigs julbord finns skinka, köttbullar, prinskorv och lax – allt vegetabiliskt. Foto: André De Loisted

Jag är emot konsumtion av alla animaliska produkter, eftersom det i hög grad bidrar till att plåga djur. De flesta djuren som vi föder upp till mat lever eländiga liv på små ytor, utan chans till ett naturligt beteende. Det som nyligen framkommit om grishanteringen är bara ett skrap på ytan. Ofta hävdar politiker och djurindustrin att Sverige har världens bästa djurskyddslag, men vad hjälper det när den inte efterlevs?

Personligen äter jag vegetabilisk julskinka, oftast sojabaserad. Den är lite dyrare än animalisk, men den är betydligt nyttigare och ofta minst lika god. Det är inga problem att få ett helt vegetabiliskt julbord. Idag finns helvegetariska köttbullar, prinskorvar och ibland till och med vegetabilisk lax i de flesta stora livsmedelsbutiker.

Det finns inga bra argument som moraliskt rättfärdigar att vi behandlar någon sämre bara för att den individen råkar tillhöra en annan art och djurens intresse av att undslippa lidande är betydligt större än vårt intresse att tillfredsställa våra smaklökar med deras kroppar. Dessutom är djurindustrin katastrofal för klimatet. Uppfödningen av djur till livsmedel står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser, vilket är mer än vad hela transportsektorn bidrar med.