Läsarna splittrade om skatterna

”Bra med högre skatt.”

”Om skatten höjs så flyr vi landet.”

De rödgrönas oenigheten om skattehöjningarna avspeglas hos läsarna.

I dag presenterade oppositionspartierna sina skuggbudgetar. Om knappt ett år tänker de gå till val tillsammans men i dag valde de rödgröna partierna att presentera var sitt förslag till hur pengarna ska användas de kommande tre åren.

Skillnaderna är som störst i synen på skattehöjningar eller inte. Vänsterpartiet tar täten och föreslår skattehöjningar nästa år på nästan 55 miljarder kronor. Socialdemokraterna nöjer sig med knappt 20 miljarder medan Miljöpartiet landar på nästan 17.

Aftonbladets läsare är djupt oense om skattepolitiken. I en het debatt argumenterar de för och emot höjda respektive sänkta skatter. Tonläget är högt och engagemanget stort. Att den splittrade skuggbudgeten river upp frågor är klart. Bland annat frågar sig läsarna varför partierna väljer att gå ut med tre olika budgetar när man samtidigt jobbar på att visa en enad front. Andra frågor som dyker upp är om oppositionen kommer att kunna komma överens innan valet.

– Att man skulle gå ut med tre olika skuggbudgetar berättade man redan i december 2008 så det är inga konstigheter, säger Lena Mellin, chef för Aftonbladets samhällsredaktion.

I april nästa år presenterar partierna en gemensam budget och senare kommer hela den gemensamma regeringsplattformen.

– Skattepolitiken är en av de absolut största stötestenarna för de rödgröna eftersom de i grunden har helt olika syn på vad skattesystemet ska vara till för.

Skatterna och utrikespolitiken är de områden som oppositionspartierna historiskt sett haft svårast att komma överens om.

– S, V och Mp hade tuffa förhandlingar och svårt att komma överens redan när de satt i regeringsposition, säger Lena Mellin.

Hon tror att de rödgröna har underskattat kraften i mediernas granskning av den splittrade fasaden.

– Det skadar oppositionen när journalisterna hela tiden ställer frågor om olikheterna istället för likheterna. Rödgröna tror säkert att de har lång tid på sig att bygga en gemensam plattform och visa en enad front, men medierna är otåliga.

De frågor som är viktigast att enas kring är enligt Lena Mellin fastighetsskatten, förmögenhetsskatten och inkomstskatten. Gör man inte det försvagas bilden av de rödgröna.

– Man ska komma ihåg att de ställs mot alliansen som haft 4 år på sig att få till ett fungerande samarbete.

Läsarna som är FÖR skattehöjningar

"Vänstern står för en mycket mer rättvis fördelning av pengarna. Mindre pengar till politiker, mer pengar till oss andra. Pengar kommer inte alltid i form av direkta summor, utan billig kollektivtrafik, billigare försäkringar, billigare fastighetsskatt osv."

"Jag förstår inte? Varför vill svenska folket inte betala skatt? Om jag tjännar 20 000 kronor så betalar jag gärna 7000 kronor i skatt i månaden för fri sjukvård och att barnen får RIKTIG mat i skolan och en lugn och harmonisk undervisning, ett tryggt skyddsnät att falla på och hjälp upp på föttterna om nått skiter sig i livet."

"Det alliansen har gjort för oss är att tro att vi fått mer pengar i plånboken samtidigt som de dragit ner på annat, skulle du hellre vilja ha några hundralappar mer i plånboken när olyckan är framme eller ett rejält stöd från samhället? Ännu mer lån och borttagna skatter, speciellt för de som verkligen har råd att betala, det är så det ser ut idag."

Läsarna som är EMOT skattehöjningar

"Om politikerna bantar den offentliga byråkratin och skalar bort onödiga politikerprojekt kan mera resurser öppnas upp för välfärden samtidigt som skatterna minskar. Om systemen i större utsträckning belönar arbete jämfört med bidrag så kan desto fler stå för den egna försörjningen. Vi har mycket goda skäl att verka för lägre skatter. Framförallt behövs en tydligare debatt kring vad våra skattepengar faktiskt används till."

"Lägre skatter ger fler företag och fler arbetstillfällen och därmed högre skatteintäkter för staten i kronor räknat, trots en lägre skatteprocent. Det är det steget som socialdemokratiska väljare aldrig lyckas förstå. De tänker bara i ett steg: Vi höjer skatteprocenten, då får vi in mer pengar. Det stämmer inte."

"Man behöver spara smartare och man behöver spendera smartare. Om det inte vore så att företag visste att det bara är att tredubbla priset om man har att göra med offentlig sektor så kanske folk skulle vara gladare när de betalar skatt. Som det är nu så är det offentliga som en gammal amerikanare i 120 km/h: när man trycker på gasen så mullrar det och ryker och bensinen försvinner, men mätaren står kvar på 120."