Omöjligt att införa hundlicens
Läsarna är kluvna i hundlicensfrågan, experten ger svar
Ska man införa licens för farliga hundar? Läsarna är kluvna i frågan. De flesta tycker att någon form av reglering är på sin plats. Andra tror att det är omöjligt. Aftonbladet ringde upp hundexperten Linda Atmer för att reda ut begreppen.
– Det är värre med en chihuahua som bits i hälsenan än en pitbull som bara går förbi, säger hon.
I torsdagens debattartikel om licenstvång för farliga hundar gick diskussionen varm i kommentarsfälten. Linda Atmer, biolog och hundinstruktör, är inte förvånad över att frågan engagerar.
– Det är inte första gången det här debatteras. För ett par år sedan var det tal om att införa hundkörkort på vissa raser. Det visade sig dock vara omöjligt att genomföra. Jag tror inte på det här lagförslaget heller, just eftersom det är så svårt att tillämpa, säger Linda Atmer.
I dag finns det en så kallad 1-2-3-lag för hundar, som innebär att hundägaren får tre chanser att ordna upp sin hund om den till exempel har bitit någon. Första gången kan hunden beläggas med koppeltvång, andra gången kan det handla om munkorg och tredje gången får ägaren hundförbud. Linda Atmer tror att det är den bästa lösningen.
– Om man försöker förbjuda raser, eller införa licenstvång genom den typ av klassificering som debattörerna vill ha, så hamnar man i ett omöjligt dilemma. Vem ska betala för kalaset? Hur gör man med alla blandraser? Hur ska man klassa familjehunden golden retriver som faktiskt också är en jakthund? Ska den också ha licenstvång.
Signaturen Inoshita, 47 år, Malmö, skriver:
" Det där med att "det inte är hunden utan hundägaren som är farlig" är samma dravel som man hör från vapenlobbyn i USA. Handen på hjärtat pitbullägare: är det ändå inte maktkänslan som är motivet till val av hundras? Kanske skulle en del av er helst gå omkring med ett laddat skjutjärn i innerfickan? "
Linda Atmer svarar:
Visst finns det ett problem med ungdomar som vill ha tuffa hundar. Kan man inte sin hund så kan den vara farlig - oavsett ras. Därför är det viktigt med utbildning. Det är inte bara så kallade kamphundar som är ett problem. Okunskap eller felbehandling kan leda till att alla raser blir aggressiva. Därför vilar även ett stort ansvar på uppfödaren. Sälj inte hunden till vem som helst.
Medvetenheten om rasegenskaper är generellt sett dålig, säger Linda Atmer. Boardercollie är svåra att ha i stan och en utpräglad vakthund går man inte fram och klappar på huvudet. Men det är det få som vet. Hon understryker att det är viktigt att välja en hund som passar det liv man lever. Då undviker man många problem.
Signaturen Oliver7wist skriver: " Alla dagens hundar är avlade till vissa syften, hur mycket man än tränar kan man inte få bort deras instinkter helt och hållet. Det ligger t.ex. i jämthundens blod att jaga, det går inte att totalt få bort springandet, spårandet och jakten helt från deras ådror. Vissa hundar är avlade för att slåss, och det spelar ingen roll om ägaren är av superkvalité, dom KAN fortfarande bita".
Linda Atmer svarar:
Det är ju fortfarande djur vi talar om. En hund som tränats för slagsmål innebär bland annat att man har tagit bort den naturliga socialiseringen. Man isolerar hunden från andra hundar och tränar dem till aggressivitet. Alla hundar behöver en ansvarsfull ägare. En hund med stark vaktinstinkt, som man dessutom tagit fram ännu mer vakt i, behöver handhas på rätt sätt.
Signaturen tyckochtänkaren, 46 år, Älvsjö, skriver: "Varför är de med "kamphundar" så rädda för ett licenstvång? Är det kanske så att ni vet med er att ni inte klarar av kriterierna.... Naturligtvis måste något göras åt situationen. Vår familj har t.ex. slutat gå till skogen för vi är rädda för alla lösspringande hundar."
Linda Atmer svarar:
Som hundägare har man skyldighet att visa hänsyn mot andra och känna till lagar och regler. Hundrädda människor och hundrädda hundar MÅSTE respekteras. Under sommaren, och i flera städer råder koppeltvång. Hundägaren har fullt ansvar för allt som händer med och omkring hunden, och här finns mycket av problemen. Ansvarslösa hundägare kan man aldrig vaccinera sig mot. Men det gäller alla raser. Det är betydligt obehagligare med en chihuahua som biter dig i hälsenan än en pitbull som bara går förbi.
Sweet-heart, 19 år(citatet redigerat): "Alla raser har "jakt"(döda) i sinnet, så om jag fattat detta helt rätt så ska ALLA hundägare ha licens nu, eller har jag fel?"
Linda Atmer svarar:
Ja vad är en hund med jaktinstinkt? En goldenretriver har ju jakt i sig men ser inte ut som en farlig hund. Samhället måste givetvis vara med och definiera hur hundar ska funka, men det bör ske på individbasis. Funkar den här hunden i just det här sammanhanget. Det går inte att kategorisera så enkelt som debattörerna vill.
Slutligen tror hon att man måste vara rationell både när det kommer till licenstvång och hundrädsla.
– Problemet är i grunden ett samhällsproblem snarare än ett hundproblem. Oansvariga ägare och uppfödare är det man borde fokusera på. Man ska ha respekt för alla hundar oavsett storlek och ras, men det är fel att människor ska behöva vara rädda. Det goda hundägarskapet måste definieras utifrån det samhälle vi faktiskt lever i, men att införa licens på vissa raser tror jag är fel väg att gå.