Sluta skrämma svenska folket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-07

Cecilia Magnusson: Mer sans om svininfluensan

Diskussionen kring svininfluensan har nu pågått länge och har fått konstiga proportioner. Vad jag efterfrågar är lite sans och balans såsom ­politisk eftertanke och kanske lite granskande journalister som inte bara tänker i rubriker.

Att influensan kan vara farlig råder det inga tvivel om men innan vi börjar att massvaccinera hela svenska folket borde vi se till att vaccinet är ordentligt testat och att det verkligen har avsedd effekt. Som det är nu skrämmer vi människor som förmodligen inte behöver oroa sig.

Vaccineringen kommer dessutom att kosta stora summor för redan hårt prövade landsting och därför ta resurser från den övriga sjukvården.

Det finns många frågetecken kring vaccinet. Enligt vad jag själv har läst mig till är influensavaccinet varken testat på gravida kvinnor eller på personer under 18 och över 60 år och det saknas dessutom tillräcklig information om eventuella biverkningar. För mig är det självklart att vi först måste få vetskap om vaccinet är verkningsfullt innan vi går vidare. Politiskt måste vi ställa oss frågan om hur pengarna till vården ska användas. Vill vi att pengarna ska gå till det medierna blåser upp för stunden eller till det som läkare, myndigheter och andra sakligt verkligen kan visa finns?

För att bringa klarhet i allt som sägs har jag varit i kontakt med smittskyddsenheten på Socialstyrelsen. Det man sa där var lugnande och man gav inte den bild av situationen som man kan tro är verkligheten. Enligt Socialstyrelsen är symptomen för influensan inte farligare än vid vanlig influensa, till och med mildare!

För två år sedan var det fågel­influensan, dessförinnan Sars och nu svininfluensan. Vad det blir nästa gång vet vi ännu inte men fler influensaepidemier är att vänta. Är det meningen att vi ska massvaccinera alla svenskar varje gång? Är det inte i stället bättre att bygga upp säkrare samhällsstrukturer? En sjukvård som har resurser till dem som verkligen behöver vården. Självklart ska vi vaccinera riskgrupper och de personer som själva önskar bli vaccinerade. Men undvik, genom bättre information, att människor blir mer oroliga än vad som är rimligt när nya sjuk­domar dyker upp.

Cecilia Magnusson
Riksdagsledamot Moderaterna