Är det nu dags för en Mosa-Mona-kampanj igen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-11

Kritik och diskussion är nödvändig men kritiken mot Mona Sahlin ger känslan av kampanj, skriver fyra ledande socialdemokrater i Östergötland.

En tid efter valet skilde det i olika opinionsundersökningar 20 procent mellan högerregeringen och oppositionen. Ett historiskt och tämligen osannolikt försprång för de rödgröna. Säkert tusen gånger sa såväl universitetsforskare som partiföreträdare att sossarna inte skulle slå sig för bröstet och ta ut någon seger i förskott, utan att valet skulle bli en jämn rysare med oviss utgång in i det sista.

Trots dessa varningar blir folk ändå chockade över socialdemokraternas ”ras”. Nu när siffrorna ser annorlunda ut – inte alls så att borgarna leder, sossarnas lag har fortfarande en ledning på fyra procentenheter, men ändå – är det nära nog en katastrof. Någon måste ha gjort fel. Och vem kan det vara om inte Mona? Är hon inte lite blek? Har hon verkligen någon tyngd? Är hon inte för vag, för lyssnande, för resonabel? Nu måste hon peka med hela handen som en riktig karl.  

Vi tycker att den analysen känns felaktig och kanske med en anstrykning av sexism. Självklart ska vi vinna riksdagsvalet 2010, men precis som alla sagt blir det jämnt. Moderaterna fortsätter sitt sätt att retoriskt lägga sig nära socialdemokratin. I förra valet var det arbetslinjen, i kommande val blir det kvaliteten i välfärden. När människor ser att högerregeringen inte klarar jobbkrisen tappar de förtroende i den frågan. Vi bör nu diskutera hur vi skapar den bästa välfärden för människorna i vårt land, och hur vi avslöjar borgarna, så att de inte får tillfälle att rasera även den efter nästa val. Diskussioner kring politiska ställningstaganden är nödvändiga för demokratin, så även kritik. Det är inte det vi vänder oss emot. Men den kritik mot Mona Sahlin som nu kommer fram ger känslan av en Mosa Mona-kampanj som vi vägrar att delta i. Journalister och politiker i alla läger måste tänka efter flera gånger: Vilken är min kritik? Framförs den på rätt sätt? Eller deltar jag i ett drev mot en stark kvinna som utövar sitt ledarskap på ett nytt sätt?

Johan Andersson,
ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland
Louise Malmström,
vice ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland
Lena Micko,
gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping
Mattias Ottosson,
gruppledare för Socialdemokraterna i Norrköping