Årtiondets politiska rättegång

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-15

Rick Falkvinge, PP: De som ger kunskap och kultur åt folket sitter på de anklagades bänk

Så här såg det ut i Göteborg när ungdomar sympatidemonstrerade med ”The Pirate Bay” härom året.

På måndag börjar årtiondets största politiska rättegång i Sverige – förmodligen den största politiska rättegången sedan IB-affären på sjuttiotalet. På ena sidan finns den katolska kyrkan, som till varje pris vill förbjuda tryckpressen, denna nya maskin som hotar kyrkans kunskaps- och kulturmonopol. På andra sidan finns de som gett kultur och kunskap åt folket. I domarbåset sitter de feodalherrar som givit kyrkan makt, och som kyrkan belönar med att mana folket till lydnad gentemot samma feodalherrar.

Även fast scenen ovan kommer från 1500-talets Frankrike, så är det precis samma scen som utspelas i Stockholms Tingsrätt med början i morgon. Maktspelet är exakt detsamma, strukturskiftet lika stort. Bara spelarna är utbytta.

På de anklagades bänk sitter tre operatörer av The Pirate Bay och deras tidigare arbetsgivare. Men det är inte de som är anklagade. Det är hela ungdomskulturen av att fritt dela med sig av tankar, idéer, kunskap och kultur – utan att någon annan har att göra med vad som kommuniceras.

Internet har förändrat världen. Totalt. Det har förändrat våra kommunikationsmönster, och det har framför allt förändrat vilka som får uttrycka sig. Det som tidigare var förbehållet en liten elit, har nu hamnat i allas händer. Det är ett faktum som skrämmer denna lilla elit fullständigt vettlös – för de har förlorat kontrollen över kulturen och kunskapen, så som katolska kyrkan en gång gjorde.

Vi är sociala djur. Internet har medfört att vi kommunicerar i helt nya mönster. Där vi tidigare pratade med en person i taget, så som människor över 35 typiskt fortfarande gör, så har Internet medfört att vi yngre i stället är i konstant kontakt med hela vår bekantskapskrets. Vi pratar med alla, hela tiden, och delar med oss av idéer, tankar och kultur. Så stor är förändringen, samhälleligt och socialt, att den har ändrat hur vi – som är sociala djur i våra grundvalar – har ändrat på hur vi tänker på kommunikation med våra medmänniskor.

Och det är det faktumet som sitter på de anklagades bänk. Allas möjlighet att kommunicera fritt.

Det märks inte minst när man tittar på åklagarens lista över vittnen. Normalt är ett vittne någon som har förstahandsintryck av det brott som åtalet gäller. Här är det i stället ett antal chefer från medieindustrin, som inte har något annat att säga än att utvecklingen skadar dem.

Och det är klart den gör. De behövs ju inte längre för att tala om vad vi får se, höra och prata om. Men den är fantastisk för alla andra. Den är väldigt starkt nettopositiv för samhället som helhet.

Dessa krafter kämpar med näbbar och klor mot en av Internets fundamentala egenskaper: att alla är jämlikar på nätet. Att det inte finns några speciella sändarstationer – för alla är sändarstationer. Att det inte finns någon central kontrollpunkt. De kämpar med lagar, näbbar och klor mot det faktum att de har förlorat sitt privilegium att bestämma över vilken kultur och kunskap som förmedlas, och strider hårt för att dela in alla på Internet i en av två kategorier: godkända sändarstationer och passiva, konsumerande mottagare som ska öppna sina plånböcker. I allt väsentligt försöker de göra om Internet till ett kabel-tv-nät.

De kommer att spendera sina sista slantar på att försöka vrida tillbaka klockan till en tid där människor inte hade möjlighet att kommunicera utan deras godkännande.

Tyvärr förstår dagens politiker inte heller det här, utan sitter och nickar åt medieindustrin som om allas möjlighet att byta idéer, tankar, film och musik vore ett problem. Dagens politiker behöver bytas ut.

Förbudet mot tryckpressen i Frankrike år 1535 var ett helt och fullständigt verkningslöst fiasko. Människor som smakat på fritt idé- och kulturutbyte kunde aldrig gå tillbaka. Fildelning kan legaliseras i Sverige år 2010, och vi kan visa vägen för resten av världen.

Rick Falkvinge