Gör Sverige till en frizon på internet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-27

Riksdagsledamot Karl Sigfrid: Det behövs en frizon från övervakning och censur

Sverige bör erbjuda en frizon för internetanvändare, till nytta både för svenska medborgare och för utländska medborgare som behöver anonymitetsskydd, tillgång till material som censureras i hemlandet eller en plats där de kan uttrycka sin mening.

Det skriver Karl Sigfrid.

Karl Sigfrid, riksdagsledamot för Moderaterna.

När det stora flertalet fick tillgång till internet blev världen mer öppen och mer jämlik än den varit någonsin tidigare. Öppen i den meningen att vem som helst kunde ta del av stora delar av världens samlade kunskaper. Jämlik i den mening att vem som helst med en uppkoppling kunde nå ut med fakta och åsikter. Den öppenheten och jämlikheten håller nu på att monteras ned i stora delar av västvärlden genom censur, nya polisbefogenheter, och hårdare upphovsrättslagstiftning.

I en värld som präglas av viljan att kontrollera medborgarna borde Sverige bli den frizon där yttrandefriheten och integriteten värnas.

I Storbritannien har regeringen gett polisen tillstånd att hacka sig in i privata datorer för att bland annat läsa e-post och undersöka vilka webbplatser en internetanvändare har besökt. Åtgärden kräver inget tillstånd från domstol.

I praktiken kan intrånget i en privat dator gå till så att polisen skickar virussmittad e-post som öppnar upp datorn för utomstående. Eller så kan polisen parkera utanför internetanvändarens hem och hacka sig in genom ett trådlöst nätverk.

Redan förra året gjorde den brittiska polisen 194 datorintrång av det här slaget.

Storbritannien är långt i från ensamma om att köra över medborgarnas rätt till privatliv. Frankrike har gjort jakten på fildelare till sin internationella profilfråga, och är på väg att införa en lag som tvingar internetleverantörerna att övervaka sina egna kunder. Internetleverantörerna förväntas skicka rapporter om användarnas internetvanor till en särskild samarbetsorganisation där både staten och upphovsrättsindustrin ingår. Användare som olovligt laddar hem en film får först ett varningsbrev, därefter stängs Internetabonnemanget av. Utan att en domstol är inblandad kan alltså en medborgare fråntas möjligheten att blogga, följa nyheterna och utföra sina bankärenden online.

I Australien ska oanständigt material på Internet filtreras bort. Den medborgare som vill ha tillgång till censurerade webbplatser måste be om en särskild typ av abonnemang.

I den här internationella miljön finns det ett behov av en frizon från övervakning och censur. Den frizonen borde vi i Sverige erbjuda, till nytta både för svenska medborgare och för utländska medborgare som behöver anonymitetsskydd, tillgång till material som censureras i hemlandet eller en plats där de kan uttrycka sin mening. Sverige ligger i framkant som IT-nation och det vore naturligt att vi tar ett särskilt ansvar för friheten på internet.

För att Sverige ska vara ett trovärdigt hem för den fria informationen behöver vi ett reformprogram som stärker internetanvändarnas frihet och rätt till privatliv. Internetleverantörernas tystnadsplikt bör endast kunna brytas efter domstolsbeslut. Inte som i dag efter beslut av polis och åklagare. Upphovsrättsorganisationers rätt att bryta sig in i bostäder för att exempelvis genomsöka en dator bör avskaffas. Enbart polisen ska kunna göra den sortens ingrepp i medborgarnas liv. Rätten att inte utsättas för ett intrång i hemmet måste väga tyngre än rättighetshavares intresse av att inhämta bevis mot exempelvis en fildelare.

Nu för tiden är datorn ofta en människas mest privata ägodel. Mer känsliga personuppgifter kan hittas i datorn än någon annanstans i bostaden.

Därför bör vi slå fast principen att intrång i en enskild medborgares dator ska omgärdas av minst lika starka restriktioner som intrång i hemmet.

Karl Sigfrid