Många kränks och förnedras – på sina jobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-25

Debattörerna: Vi i facket måste bli bättre på att bekämpa fördomar

GE OSS FÖRSLAG Nu är det dags för årets Pridefestival i Stockholm. Och då hoppas dagens debattörer på att få många förslag på hur facket kan bli bättre på att bekämpa fördomar.

Allt fler är öppna med sin homo- eller bisexualitet på jobbet. Det visar en undersökning som gjorts på hbt-communityn Qruiser i juni i år. Av 1000 tillfrågade homo- och bisexuella kvinnor och män mellan 20-35 år var 75 procent helt eller delvis öppna på jobbet. Det är en klar uppgång jämfört med den enkät som gjordes av arbetslivsinstitutet 2005. I den enkäten var endast hälften öppna med sin sexuella läggning på jobbet.

Visst kan man tycka att det är en stor förbättring. Men självklart kan det bli ännu bättre så att fler vågar hålla sin partner i handen mer än en enda gång om året – när de går omkring i det inhägnade området på Södermalm i Stockholm under Prideveckan. Vår undersökning visar att en av fyra avstår från att delta i samtal på jobbet för att undvika att det kommer ut att personen är homo- eller bisexuell.

Med tanke på att två femtedelar av de svarande upplevt att en kollega har uttryckt sig nedsättande eller förnedrande om homo- och bisexuella finns det fortfarande problem att vara homo- eller bisexuell i dagens arbetsliv. Dessutom har en tiondel upplevt att chefen uttalat sig kränkande om homosexuella.

Det viktigaste resultatet är kanske ändå att var femte kollega protesterade mot det kränkande uttalandet från chefen eller kollegan!

Det är en grundläggande mänsklig rättighet att slippa bli utsatt för diskriminering. Diskriminering i arbetslivet är inte bara ett problem för den utsatte. Det är framför allt ett tydligt symtom på brister i arbetsorganisationen.

För att vara den organisation vi vill vara – som är till för alla – måste facket öka sina kunskaper om homo- och bisexualitet: Men inte bara det. Från den 1 januari 2009 tillkommer en diskrimineringsgrund som vi tidigare varit riktigt dåliga på att uppmärksamma, diskriminering på grund av könstillhörighet. Det innebär att vi även måste ta t:et i förkortningen HBT på allvar. T står för transperson som är ett paraplybegrepp för olika typer av könsöverskridande.

Vi måste bli effektivare på att bevaka att lagen mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet efterlevs. Dessutom måste vi genom olika insatser öka medvetenheten om att diskriminering på grund av sexuell läggning och könstillhörighet ofta förekommer, både på arbetsplatser och i samhället i stort. Det handlar om att alla ska kunna känna att de har förtroende för facket – även om de inte passar in i normen.

Det är fackets uppgift att företräda sina medlemmar gentemot arbetsgivarna. Och det är fackets skyldighet att driva en fråga i medlemmens intresse vare sig det rör sig om lönediskriminering eller avtalsbrott. Tyvärr har inte alla fackligt aktiva tillräcklig kännedom om de nya krav den förändrade diskrimineringslagstiftningen ställer. Därför behövs mer utbildning.

Vi som är fackliga företrädare har ett stort ansvar för att bidra till att fördomar synliggörs och bekämpas och att alla kränkningar av människovärdet motarbetas. Vi vet att många homo- och bisexuella samt transpersoner inte känner förtroende för sina lokala företrädare. Därför behöver facket bli bättre på att arbeta med dessa frågor.

Just nu pågår ett förändringsarbete inom TCO-förbunden. Arbetet går under namnet Facketförändras.nu och just nu samlar vi in förslag på hur facket borde förändras.

Vi tror dock att de finns fler områden där facket behöver bli ett eller två snäpp bättre.

Därför kommer vi att ta med oss Sveriges största förslagslåda in i Prideparken under Europride. Vår förhoppning är att besökarna ska komma med förslag om hur facket kan och bör förändras. Vi lyssnar. Vi ses i Prideparken!

Dagens debattörer

Anna Carlson

57 år, Stockholm, ordförande Teaterförbundet

Anna-Karin Eklund

47 år, Söderhamn, ordförande Vårdförbundet

Annette Carnhede

58 år, Nässjö, ordförande ST

Eva Nordmark

37 år, Nacka, ordförande SKTF

Eva-Lis Sirén

53 år, Karlstad, ordförande Lärarförbundet

Sture Nordh

56 år, Stockholm, ordförande TCO