Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Eritrea är värre än Nordkorea

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-03

Reportar utan gränser om journalister som berövats friheten

För drygt en vecka sedan fick Reportrar utan gränser rapporter om att journalisten Tura Kubaba sedan i slutet av 2006 har suttit fängslad i Eritrea. Tura Kubaba arbetade med minoritetsspråket Kunama på den statliga radiostationen Radio Dimtsi Hafash och regimen anklagade honom för samröre med förbjudna organisationer som företräder den etniska gruppen Kunama.

Eritrea är extremt slutet och regimen gör allt för att kontrollera informationsflödet. Därför har Kubabas öde blivit känt först nu, nästan ett och ett halvt år efter att han greps.

Kubaba är den sextonde journalist som fängslats sedan president Issaias Afeworki för snart sju år sedan bestämde sig för att kväva det fria ordet i Eritrea. Vid den tiden hade ett krig med Etiopien just avslutats och kraven på större politisk frihet växte sig starka i huvudstaden Asmara. Men kritiken tystades. Officerare, före detta ministrar, intellektuella och journalister kastades i fängelse.

En av dem som fängslades i den första razzian i september 2001 var den svenske medborgaren Dawit Isaak. Han kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992. Han bodde i Göteborg dit så småningom även hans fru Sofia och de tre barnen flyttade från Eritrea.

När Eritrea hade blivit självständigt efter det långa befrielsekriget med Etiopien, återvände Dawit Isaak till sitt gamla hemland och startade en oberoende tidning, Setit, i huvudstaden Asmara.

Sedan dess har president Issaias Afeworki och hans regering fått massiv internationell kritik, men repressionen har snarast förvärrats. I Reportrar utan gränsers index över pressfriheten 2007 hamnade Eritrea sist av världens länder, strax efter Nordkorea.

I höstas uppmanade 30 svenska chefredaktörer den nuvarande regeringen att ta bladet från munnen. Just nu pågår förhandlingar mellan EU och Eritrea om ett biståndsavtal värt över 120 miljoner euro. Enligt uppgifter går förhandlingarna trögt eftersom Eritreas ledning inte går med på EU:s krav på mänskliga rättigheter. Den svenska regeringen måste nu se till att EU inte backar från sina krav. Journalister och andra samvetsfångar måste släppas fria innan det kan bli fråga om ett högre bistånd.

Det handlar inte om att straffa Eritrea som land. Det handlar inte heller om att gynna Etiopien i den gränskonflikt som ännu sargar relationerna mellan de båda länderna. Eritrea har rätt till en säker och internationellt erkänd gräns.

Men Eritreas övergrepp mot det fria ordet är oacceptabla.

I dag firas pressfrihetens dag över hela världen, men för Dawit Isaak och Tura Kubaba är det bara ännu en dag i fängelse. Omvärlden har uppmärksammat deras fall, men hittills har alla försök att få dem fria misslyckats.

Deras kamp berör oss alla.

Debattörerna

Jesper Bengtsson,

Mustafa Can,

Lotta Schüllerqvist,

Marika Griehsel,

Maria Magnusson,

Stina Blomgren,

Saam Kapadia,

Nils Lundgren,

Ingmarie Froman,

Martin von Krogh,

Henrik Samuelsson,

Björn Tunbäck och

Lars Gunnar Erlandson,

för styrelsen Reportrar utan gränser - Sverige