Så här går det när makten inte lyssnar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-11-10

Bert Karlsson: Tycka vad man vill om Trump – men han förstår "vanligt folk"

Donald Trump har gjort sin läxa, han har gjort analysen och fångat det många amerikaner tycker och tänker, skriver Bert Karlsson.

DEBATT. I dag har det amerikanska folket ha fått sitt eget ”Brexit”, det vill säga ett uppvaknande präglat av baksmälla och ånger; hur kunde det gå så här, var det verkligen det här vi ville?

Donald Trump kommer att väljas till USA:s näste president. Efter en smutsig valrörelse fylld av grova personliga påhopp måste man fråga sig hur det över huvud taget är möjligt.

Svaret är enkelt: Donald Trump har gjort sin läxa, han har gjort analysen och fångat det många amerikaner tycker och tänker. I grunden handlar det om storstäder mot landsbygd, om att människor är hjärtligt trötta på det politiska etablissemang som Hillary Clinton representerar, ett etablissemang som alltid vet bäst, som aldrig lyssnar på gräsrötterna.

Vi såg det när engelsmännen röstade för att lämna EU, vi har sett det i Spanien där det tog ett år att bilda en regering, och vi ser det i Sverige där SD växer sig starkare för varje månad.

Till stor del handlar det om en protest mot etablissemanget, om en kollektiv reaktion på att makten aldrig lyssnar.

Själv har jag alltid gjort tvärtom, jag har byggt de flesta av mina verksamheter på att lyssna på vanligt folk.

Min bingosuccé på 1970-talet byggde på insikten om att många är ensamma och gillar att komma i väg för att spela. Eliter fattar inte sånt, men alla som kan svensk landsbygd vet vad ensamhet innebär. Det var likadant när jag började släppa dansband på skiva och öppnade en helt ny marknad för musik. Ingen i Stockholm dansar, därför fanns inte dansbandsmusik på skiva.

Jag gjorde Sveriges största och första nöjespark i landsbygd. Vulgärt tyckte stockholmarna, men folk i landet älskade det.

Och vi tänkte likadant när vi startade Ny demokrati och tog oss in i riksdagen. Det politiska etablissemanget kallar det populism. Så i stället för att göra analysen och diskutera de sakpolitiska frågorna ägnar sig etablissemanget åt personförföljelse. Så var det för oss i Ny demokrati i början av 1990-talet – och så är det för SD i dag.

Den som lyssnar på folket kallas populist. I konungariket Sverige styr Stockholm, och etablissemanget. Det är i dessa maktens boningar man bestämmer om allt från hur många vargar vi ska ha i landet till införandet av etanol som miljövänligt bränsle, vilket blev dödsstöten för ett stort antal bensinstationer på landsbygden.

Vad jag än sysslat med genom åren, har jag alltid lyssnat på ”vanligt folk”. Jag har gjort en analys av vad som fattas. Det behöver inte vara svårare än så.

Man kan tycka vad man vill om Donald Trump, men allt det här har han förstått.

Han har en helt annan ingång – som den företagare han är har han insett vikten av att analysera, av att lyssna. Han har gjort sig till talesperson för alla dem som för länge sedan tröttnat på storstädernas och det politiska etablissemangets härskarteknik.

Det kan tyckas märkligt att inte fler ställer sig bakom Hillary Clinton. Men det finns en viktig förklaring; människor är så trötta på etablissemanget att de inte längre lyssnar på vad hon säger.

Det är där USA nu står, inför hotet om ett ”Brexit” och insikten att det blev fel. Att man faktiskt gjort en man som Donald Trump till USA:s näste president.

Bert Karlsson, företagare

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

Följ ämnen i artikeln