Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Dyrare bio - ingen kultur i småstäder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-07-14

Debattören: Regeringen driver en småstadsfientlig kulturpolitik

I mindre städer är den närmsta och ofta enda tillgången till kultur att gå på bio, skriver debattören.

DEBATT. "Mer kultur till fler" - borde rubriken på anslagstavlorna hos Kulturdepartementet vara. De fick med "Mer kultur", men tyvärr inte "till fler".

Genom att avgiftsbefria inträdet till statliga museer satsar regeringen på en smal kulturelit som redan har gångavstånd till Moderna muséet. Inte på de nästan 8 miljoner svenskar som måste ta sig till Stockholm, eller möjligen Göteborg, för att ta del av muséerna. Att få tillgång till något handlar inte om att ha fritt inträde i dörren utan om att ta sig dit kulturen finns.

Hur ska människor på landsbygden i andra städer än Stockholm kunna ta del av kulturen då bensinskatten är hög, järnvägen eftersatt och andra omkostnader i livet växer med S och MP:s politik?

I mindre städer är den närmsta och ofta enda tillgången till kultur att gå på bio. Det är något skolorna ofta implementerar i kursplanerna - se en film, reflektera och recensera. Se världen genom filmen och diskutera värdegrunder med filmen som underlag. Effektivt och förenande. Människor med olika bakgrunder kan mötas genom filmberättelsen och prata om den utifrån sina egna erfarenheter. Ribban sänks för nya samtal och infallsvinklar. Det behöver inte vara svårare än så.

Därför är det oerhört ledsamt att regeringen gör det väldigt mycket svårare för människor att mötas över gränser med filmen som utgångspunkt. Momsen på biografer höjs vid årskiftet, från den vanliga kulturmomsen på 6 procent till 25 procent. Det innebär ett högre biljettpris på runt 20 kronor per biljett hos mindre biografer på små orter, där dessutom lönerna redan är lägre än i Stockholm.

Är det enligt regeringen inte kultur i dess rätta bemärkelse att gå på bio en lördag kväll i Tierp, eller att som lärare kunna ta med sina elever för att gå på bio i Örnsköldsvik?

För elever i andra delar av Sverige än Stockholm är det totalt meningslöst att det är fri entré till Vasamuséet – de kommer ändå aldrig få se det historiska skeppet någon annanstans än i historieboken.

För en trebarnsmamma i Umeå är det helt irrelevant att det bara är 6 procents moms för att se Kung Lear på Dramaten – det är betydligt enklare för henne att komma iväg på bio i sin hemstad. Det är elitism i dess rätta bemärkelse.

Alice Bah Kuhnke måste ta sitt ansvar som kulturminister. Det är ingen tvekan om att hon brinner för uppdraget och har en bred kunskap om kulturlivet. Men regeringen bedriver en småstadsfientlig kulturpolitik som riktar sig till de redan invigda – till en elit innanför Stockholms tullar.

För att utveckla kulturen behövs ett helt samhällsbygge. Ett museum på en ö dit inga båtar går kommer inte att föra människor närmare konsten. Det skapar ett vi och dem. Vi som bor utanför och får betala för att de som bor innanför ska kunna konsumera kultur.

En kultur– och demokratiminister har ansvaret att främja demokrati och minska orättvisor. Alice Bah Kuhnke behöver ta det ansvaret.

Så välkommen att följa med mig på bio Alice, jag bjuder gärna. Helst innan årsskiftet, som student kommer det nämligen märkas i min plånbok att du höjer biljettpriset.

Elin Nilsson, Student och Moderat skolpolitiker i Sundsvall